Опера: суперпродукцията „Летящият холандец“ по БНТ в събота

30 септември 2022 | 21:41 Дачев
На 1 октомври (събота), световен ден на музиката, БНТ1 кани всички почитатели на операта да гледат суперпродукцията „Летящият холандец“ – опера в 3 действия от Рихард Вагнер (1843 г.) от 17:00 до 19:30 ч. 
Спектакълът е част от фестивала „Музи на водата“, който Софийската опера и балет изнесе за трета поредна година на лятната сцена на езерото Панчарево.
 
„Der fliegende Holländer“ е най-популярната и най-често поставяната опера на композитора от Лайпциг, написана в Париж. Творбата е едно от върховите постижения на немската романтична опера, в която с дълбоко проникновение се разкрива душевният свят на героите и тяхната драма.
 
Режисьорът на операта Пламен Карталов прави кинематографичен прочит на творбата, с детайлно разработени сюжетна линия и актьорски пръвъплъщения.
 
БНТ получи ексклузивни права да заснеме премиерата на „Летящият холандец“ от Вагнер през юли 2022 г. Огромен екип и много часове труд стои зад тази изключително красива продукция: 8 HD камери следят действието и показват невероятната сцена с гледка към езерното огледало. 
Режисьор на телевизионня запис е доайенът на БНТ Ценка Караджиева, а отговорен оператор - Георги Илиев. Постпродукцията бе реализирана през август 2022 г., като са включени и великолепни субтитри на български език. 
 
Голямата звезда на световната опера и изключителен приятел на Софийската опера, басът Курт Ридъл, е в ролята на моряка Даланд. Дългогодишният солист на „Земперопер“ в Дрезден Маркус Маркварт се представя изумително като Холандеца, блестящата Радостина Николаева е Сента, а Костадин Андреев емоционално превъплъщава ловеца Ерик. В ролите на Кормчията и Мари са Даниел Острецов и Александрина Стоянова. Росен Гергов дирижира оркестъра и хора на Софийската опера.
 
„Летящият холандец“ разгръща темите любовта ли е най-могъщото оръжие; верността ли е най-ценната добродетел; как съдбата се намесва, когато трябва да намерим верния път?
 
* * * * * * *
 
В последните години партньорството между обществента телевизия и Софийската опера се разраства. По време на пандемията от ковид-19, БНТ и операта проведоха съвместна кампания за излъчване на цели оперни и балетни спектакли в ефира на БНТ2. Впоследствие бе заснет и документалният филм „Опера по време на пандемия“, като бяха отразени всички летни фестивали на Софийската опера – „Музи на водата“, „Между два свята“ (Цари Мали град) и „Опера на върховете“ (Белоградчик).