Отличие за спортния журналист Калоян Кюркчиев

23 юни 2022 | 10:47 Дачев
Журналистът от спортната редакция на bTV бе отличен за своя филм, посветен на Марадона
 
23-годишният Калоян Кюркчиев се нареди сред най-добрите млади репортери в Европа за 2021 г. Той е отличен в категорията за видеосъдържание при репортерите под 30-годишна възраст нa световните журналистически награди AIPS (L'Association Internationale de la Presse Sportive) Sport Media Awards.
 
Роденият в Троян възпитаник на Факултета по журналистика и масови комуникации към СУ „Св. Климент Охридски“ спечели доверието на журито с документалния си филм „Божията ръка“, посветен на Диего Марадона и излъчен в поредицата "bTV Репортерите".
 
Още един кадър на спортната редакция на bTV намери място в същата категория и това е Себастиан Чарлз за интервюто си с чичото на световния шампион в тежка категория по бокс за професионалисти Тайсън Фюри – Питър Фюри – „Затвор и бокс“.
 
* * * * * * *
 
Само преди седмица спортната редакция на bTV получи най-голямото признание – Димитър Тасев получи специалната награда на AIPS за разследваща журналистика за документалния филм „Допинг в дълбоките води“, провокиран от допинг скандала в българското плуване. В центъра на разследването стои запис от скрита камера с президента на федерацията по плувни спортове у нас Георги Аврамчев, който признава, че стига да пожелае, би могъл да скрие спортисти от допинг проверка.
 
Наградата на Димитър Тасев бе връчена лично от президента на AIPS и легенда на спортната журналистика от италианския вестник „Гадзета дело спорт“ Джани Мерло. Досега никога наш журналист не е стигал толкова далеч в годишните награди на Световната асоциация на спортните журналисти, колкото Тасев. Този негов приз е изключително признание както за bTV, така и за българската спортна журналистика.