”Добрият доктор” сезон 5 излиза по AXN този петък

6 април 2022 | 09:02 Дачев
Минаха вече пет години, откакто доктор Шон Мърфи изостави тихия си живот в провинцията и се присъедини към хирургичното отделение в престижна болница в големия град. В отминалите четири сезона Шон доказа, че състоянието му, в което повечето хора виждаха проблем, всъщност не само не е пречка, а и допринася за това той да бъде един наистина блестящ хирург.
 
Фреди Хаймор (“Артур и минимоите“, „Чарли и шоколадената фабрика“, „Да откриеш Невърленд“, „Огъст Ръш“) е в ролята на младия хирург с аутизъм и савант-синдром - рядко състояние, при което хора с интелектуални затруднения, включително и аутизъм, имат свое „островче на гениалност”, което е в силен контраст с цялостното им увреждане. 
 
По повод премиерата на новия сезон - на 8 април от 21:00 по AXN, предлагаме на вниманието Ви кратко интервю с актьора.
 
* * * * * * *
 
AXN: „Добрият доктор“ се превърна в истински хит ио свен по AXN се излъчва по Amazon и Netflix. Какво според Вас е това, което направи сериала толкова популярен?  
 
Фреди Хаймор: Това, което определя популярността на „Добрият доктор“, поне от гледна точка на моя герой, са оптимизмът и надеждата, с които е зареден. По мое мнение, положителният поглед на Шон към света е определящ, още повече в последните няколко години, в които въртележката, на която се вози човечеството се завъртя на още по-високи обороти. В такива времена, които подлагат на изпитание човешките ценности е истинска благословия да имаш човек като Шон до себе си, с неговото неумолимо желание да вижда само доброто в хората, да не съди, да не си прави заключения, преди да се е запознал напълно със ситуацията.
 
AXN: Вашият герой преживя сериозно развитие в сезоните до сега. Можете ли да ни кажете малко за това, което все още предстои, за следващите стъпки на Шон в процеса му на израстване?
 
Фреди Хаймор: Да, със сигурност има много неща, които предстоят за Шон в този сезон. Шон е аутсайдер и това, което другите приемат за даденост той постига с много труд. Болницата е купена от друг – това е само една от многото промени, които предстоят, а неговото състояние по начало не предполага той да е голям любител на промените. Така че Шон отново ще трябва да се бори за себе си, защото той се беше почувствал сравнително комфортно в някои отношения, хората го познаваха, знаеха как работи. Той можеше да работи добре заедно с тях в четвърти сезон, а сега виждаме как всичко това се разпада в пети, с появата на ново ръководство и цялостното ново присъствие.
 
AXN: Както казахте, Шон преминава през много промени в този сезон, a в последния епизод от предишния го видяхме на ръба. Трябва ли да се тревожим за него?
 
Фреди Хаймор: Надявам се, че ще има за какво да се тревожите! Това е част от напрежението, което би трябвало да присъства във всяка качествена драма, зрителите трябва да се страхуват и да се тревожат за героите, които обичат, да искат те да успеят и да победят в борбата си, да преодоляват трудностите си, макар и никога да не е лесно. 
 
AXN: В пети сезон, продължихте ли с проучванията на хората с аутизъм или вече знаете всичко необходимо, за да е напълно достоверен Шон на екрана?
 
Фреди Хаймор: Това е един непрекъснат процес на учене и изследване. Консултантът, който е с нас на терен още от пилотния епизод, не спира да участва активно при взимането на решения относно сценария. Засегнатите от аутизмът хора са в много широк спектър и ние бихме искали да е ясно, че в сериала става дума за един индивидуален случай – този на Шон, а не за всички хора с аутизъм. Шон продължава да се развива, но състоянието му е една неразделна част от него, така че и ние продължаваме да се отнасяме напълно сериозно и да се ангажираме с аутизма по начин, който е активен, а не просто да почиваме на лаврите си.
 
AXN: Как бихте искали да продължи да се развива Вашият герой?
 
Фреди Хаймор: Бих искал да продължи да се развива по същия истински и правдив начин, по който се развива и до сега и според мен сценаристите чудесно постигат това. Един от стереотипите и погрешните схващания за аутизма е, че хората, които имат аутизъм, не са в състояние да се променят по никакъв начин и че съзнателно не могат да израстват и да се учат, като „нормалните“ хора. Разбира се, това е напълно невярно! Аз наистина се гордея с това, колко различен е Шон от сезон едно с този Шон от предстоящия пети сезон – той извървя дълъг път и е истинско удоволствие да си част от този напредък, от това съзряване. Искрено се надявам, че ще продължаваме да го правим и занапред и Шон ще продължава да се справя все така успешно с предизвикателствата изпречили се на пътя му. 
 


ИЗБРАНО