Подземни градове по History

30 ноември 2021 | 17:07 Дачев
"Градове от подземния свят" - от 15 декември по History, всяка сряда, 22.00 ч.
 
В по-големите градове по света днес небостъргачите се издигат високо над нас, такситата ни озвучават с клаксоните си и уличните търговци ни предлагат стоките си… Но под градовете лежат градове – всеки със своята невероятна и неизвестна история. Сериалът „Градове от подземния свят“ ще изследва тези подземни пластове, които най-често са на стотици метри под земята, и ще проучи древни градски цистерни, влажни тъмници, мистериозни гробове, тайни скривалища и дори погребани под земята корабокрушения, останали скрити стотици години. 
Какви са подземните пластове на някои от най-населените градове на Земята? И как инженерите са построили (и строят) слой върху слой, за да се стигне до днешните градски улици? Сериалът ще разкрие технологичните чудеса, които са позволили строежа на град върху друг град – буквално.
 
Още по канала през декември 2021:
 
На лов за балтийско злато
От 27 декември, всеки понеделник, 00.00 ч.
 
В трети сезон на „На лов за балтийско злато“ се завръщаме при героите, които вече са ни познати от миналите сезони. Каква е съдбата им?
Кшизек и екипът намериха нов парцел за разкопки – дали тази локация ще е по-сполучлива? След като спечели Гинес рекорд за най-голяма кехлибарена скулптура – Титаник (най-големия кехлибарен Титаник), той се сблъсква със серия от предизвикателства.  Към групата се присъединява Пшемек – експерт, изучаващ Балтийското морско дъно, гмуркач, обслужващ малки плавателни съдове, търсещ счупени котви и кехлибар! Той прекосява морските дълбини с лазерен лъч, за да достигне там, където все още нито един от другите изследователи не се е осмелил…
 
Камерата съпътства търсачите на кехлибар навсякъде – по време на разкопките в парцела на Кшизек, през нощта на морското крайбрежие,  на лодката, докато Томек и екипът ловят риба, в работилниците на опитни кехлибарени занаятчии, а в този сезон – също и  под водата.
 
Храната, която изгради света
От 5 декември, всяка неделя, 23.00 ч.
 
Почти всеки от нас е поръчвал бърза вечеря пред телевизора – пица, сладолед на клечка хамбургер от „Макдоналдс“ и „Бъргър Кинг“… Въпреки това, малко от нас знаят каква е историята зад тези невероятно известни храни и техните създатели. Преди имената им да се превърнат в запазена марка, те са били брилянтни, а понякога и безмилостни визионери, направили революция в храната и храненето и променили завинаги облика на света. 
 
Този минисериал разказва уникалните истории на хората, стоящи зад храната, „създала света“ – хората, използвали ум, мускули, кръв, пот и сълзи, за да достигнат до сърцето на Америка, а впоследствие – и на света, чрез стомасите на хората, като в този процес са построили градове, изобретили са нови технологии и са съдействали за спечелването на войни…
 


ИЗБРАНО