„Новите избори. Развръзката? Президент и парламент“ - bTV

14 октомври 2021 | 12:22 Дачев
Всички водещи на новините и актуалните предавания на медията ще се включат в отразяването на безпрецедентния вот
 
На 14 ноември 2021, за трети път тази година, пълнолетните българи ще се изправят пред урните, за да участват в уникалния за съвременната ни история вот – едновременно за 6-ия президент и за 47-ия парламент на България. 
 
Месец по-рано, от днес, нюзрумът на bTV започва предизборен маратон на всички платформи. В този важен за бъдещето на България период "bTV Новините", публицистичните предавания, bTV Radio и новинарският сайт btvnovinite.bg стават арена на прогнози, анализи, лидерски интервюта и дебати, където участниците в политическата надпревара ще обявяват очакванията и визията си за следващите 4 години. 
Ще се пренареди ли политическата карта, ще успее ли новият парламент да сформира правителство, кой ще застане начело на „Дондуков“ 2 и най-важното - ще има ли развръзка още на 14 ноември? 
 
Фактите и различните мнения ще търсят журналистите в рамките на кампанията „Новите избори. Развръзката? Президент и парламент“. Партньори на bTV в предизборната кампания са социологическите агенции „Алфа рисърч“ и „Маркет линкс“.
 
Кандидат-президентите ще бъдат във фокуса на „Тази сутрин“.
Всеки понеделник, сряда и петък Златимир Йочев и Биляна Гавазова ще представят по един от желаещите да влязат на „Дондуков“ 2 и основните им позиции по приоритетите на България. 
 
Предизборните разговори ще бъдат акцент и в делничното публицистично предаване на bTV „Лице в лице“, в което водещата Цветанка Ризова ще води индивидуални лидерски интервюта с партийни представители и кандидат-президенти, тематични дебати по двойки два пъти седмично и разговори с водачите на листи и коалиционни партньори. 
 
В съботното издание на „Тази събота и неделя“ Жени Марчева ще даде на зрителите по-различен поглед върху кандидатите, като ги срещне лично с тях и техните близки. 
Не по-малко интересни ще бъдат и срещите на водещата с кандидат-вицепрезидентите в индивидуални интервюта всяка събота между 8 и 11 ч. 
 
Обективни и безпристрастни лидерски интервюта, дебати на водачи от гражданската квота, извънпарламентарни водачи на листи, както и тематични дебати между алтернативните кандидат-президенти и жените в политиката ще намерят място в неделните издания на предаването с водещ Мария Цънцарова. 
 
В четирите недели до изборния ден, в предаването „120 минути“ водещият Светослав Иванов ще търси фактите и различните гледни точки в интервютата си с първите четири президентски двойки според прогнозите на „Алфа Рисърч“ и „Маркет Линкс“. 
 
Част от специалното съдържание, което подготвя редакцията на  bTV, е и новата поредица от интервюта с досегашните резиденти на България, която ще се излъчва в четири поредни съботи веднага след централна емисия новини.
Президентите на България“ започва още тази събота с водещ Златимир Йочев, който ще срещне зрителите последователно с Росен Плевнелиев, Георги Първанов и Петър Стоянов и заедно с тях ще припомни преломните моменти в мандатите им, ролята на държавния глава в политическия живот на страната и техните очакванията към следващия. 
Последната събота преди 14 ноември е запазена за темата, посветена на мандата на първия демократично избран президент на страната – д-р Желю Желев.  
 
Предизборните теми ще бъдат част от всички емисии на bTV Новините, с по-задълбочен анализ в първите минути след 20:00 ч. в новия сегмент в края на централна емисия. 

* * * * * * 
 
Свое продължение на актуалните теми ще предложи и bTV Radio, във "Важното, казано на глас" с водещи Лили Ангелова и Тереза Захариева. Те ще фокусират вниманието на слушателите си към представителите на предизборните щабове и инициативните комитети на първите 8 кандидат-президентски двойки (според последното проучване на "Алфа рисърч"), както и водачите на листи и представителите на гражданската квота в тях, избрани на същия принцип.  
 
Новините в развитие потребителите могат да следят и във всички дигитални новинарски платформи на bTV –  btvnovinite.bg и Facebook и Instagram профилите на редакцията. 

* * * * * * *
 
Силната публицистика на нюзрума на bTV и безпристрастното отразяване на предизборните кампании по-рано тази година бяха високо оценени от зрителите. В проучване на „Маркет линкс“, проведено непосредствено след вота на 11 юли, 35% от запитаните посочват bTV като телевизията, която е най-безпристрастна и равноотдалечена от политическите партии и служебната власт, както и с най-професионално отразяване на вота. Най-висока оценка по този показател медията получава от младите на възраст 18-24 г. – от 44,5% от тях (данни от експресно проучване на „Маркет линкс“ сред 518  души на възраст 18-54, проведено на 14 юли 2021 г.).
 
В същия период, според изводите от подробен и всеобхватен мониторингов доклад на СЕМ, нюзрумът на bTV отново е спазил професионалните стандарти и етика и е гарантирал правото на свободно изразяване на мнения в ефира и дигиталните си платформи.