„Древно инженерство“ по Viasat History

23 юни 2021 | 18:31 Дачев
Съвременни техники са вдъхновени от древни строежи
 
Гигантски пирамиди, мистериозни храмове, впечатляващи кораби – някои от най-великите инженерни пробиви в историята. Тези изключителни строителни постижения са от епохи много преди изобретяването на електрическите инструменти и компютърния дизайн.
 
Някои от тези древни чудеса съществуват на света от хиляди години, но чак сега загадките им биват разгадани – в новата поредица „Древно инженерство“ ("Ancient Engineering") по Viasat History от 5 юли, понеделник, в 22:00 часа. 
Благодарение на дръзки експедиции, най-нови научни открития и експертни проучвания новият документален сериал в 10 части разкрива тайните на античното инженерство, които са направили възможни тези инженерни забележителности и чудеса на света. 
 
Където и да погледнете, а инженерната наука е навсякъде – и в сградите, и в храната и водата, в енергията, транспорта и комуникациите, тя разрешава ежедневни проблеми и оформя нашето бъдеще. Междувременно инженерите осъществяват нови пробиви, откриват физични закони и правят иновации, които разтърсват света в продължение на хиляди години. Най-значимите и изумителни постижения на древните цивилизации идват от места като Месопотамия, Египет, Гърция и Рим. А тези паметници са създадени със съвсем базови инструменти. 
 
С всеки свой епизод предицата отвежда зрителя в същината на създаване на тази конструкции и начина на действие на тези необикновени механизми, толкова изпреварили времето си. С подробни архиви и CGI визуализации се илюстрират методологията и техниките на създаването им. Същевременно са показани съвременни сгради и технологии, които са вдъхновени от тези древни структури. Виждаме как човешката изобретателност преодолява предизвикателствата, пред които е изправена. 
 
Поредицата „Древно инженерство“ ще се излъчва всеки делничен ден в 22:00 часа с полумаратон в събота, 10 юли и 17 юли, от 12:30 часа.


ИЗБРАНО