Али Агджа ексклузивно в „Ничия земя“ по NOVA

12 май 2021 | 11:53 Дачев
Кой поръча атентата срещу папа Йоан Павел II (13 май 1981 г.)? Най-чаканият отговор предстои тази събота, ексклузивно в ефира на NOVA.

Мехмет Али Агджа (Mehmet Ali Ağca) реши да проговори пред българския журналист Даниела Тренчева, след като в последните 40 години е отказал хиляди покани за интервюта на медии от цял свят. Пред нея той признава, че е обучаван в лагер за терористи, че е бил в България преди покушението срещу папата и е работил с контрабандисти у нас. 
 
Детайли от разговора разкрива Даниела Тренчева:
„Да, в „Ничия земя“ говори Али Агджа. И този път твърди, че казва истината – как е избягал от най-строго охранявания военен турски затвор, защо не е арестуван у нас, след като е обявен за издирване за убийство на журналист и кой му е осигурил пистолета, с който опитва да убие папата. В историята участват тайните служби, терористи, дипломати, трафиканти и наемници. Терористът твърди, че вече не е терорист“.
 
Безпрецедентната среща с Али Агджа е в основата на документална поредица от три епизода, която NOVA ще излъчи в съботите на 15, 22 и 29 май 2021 г. от 18:00 часа в предаването „Ничия земя“. 
 
Журналистическото разследване ще срещне версиите на Агджа с тези на български агенти „под прикритие“ в Рим тогава. 
Даниела Тренчева разговоря още със защитника на Сергей Антонов - Джузепе Консоло. Как българските разузнавачи успяват да разконспирират теорията на Агджа още през 80-те години? Предстои зрителите да разберат неразкритите до момента тайни на най-важните участници в процеса срещу турския килър. Разследването търси причините и за тежката травма, нанесена на обвинения Антонов, през разказа на неговия психиатър. 
 
* * * * * * *
 
Повече подробности за документалната поредица Даниела Тренчева ще сподели в сутрешния блок на NOVA „Здравей, България“ утре, когато се отбелязват четири десетилетия от един от най-дръзките атентати в световната история.
 
На 13 май 1981 година в сърцето на Ватикана - на площад „Свети Петър“ -  се чуват изстрели. Папа Йоан Павел II пада в ръцете на хората, които го придружават, на косъм от смъртта.  Датата е известна и като „Денят на апокалипсиса“, а изстрелите срещу папата изглеждат като опит за смяна на световния ред.


ИЗБРАНО