Бон Апети (понеделник, 24 kitchen)

3 май 2021 | 10:51 Дачев
Начало на сезон 5 - 25 нови епизода.

Талантливият екранен тандем Лора и Стоян, който готви рамо до рамо вече 10 години, се завръща с пълна сила и с голяма доза вдъхновение за всички, които обичат да приготвят и споделят вкусна храна. 
 
В новия пети сезон на „Бон Апети“ любимото кулинарно дуо продължава да забавлява зрителите на 24Kitchen със своите изпитани рецепти и добър хумор. Вдъхновени от готварските традиции на Балканите, Средиземноморието и Близкия изток, те ни отвеждат на едно интересно и вълнуващо приключение. Двамата готвачи очароват със страстта си към вкусната храна и ни провокират да влезем в кухнята и да готвим с тях. 
 
Всеки от новите 25 епизода ще ни поднесе бърза рецепта за тези, които не разполагат с много време да приготвят ястие за себе си или за близките. Ще има и ястия, приготвени с леснодостъпни продукти, които се намират във всяко домакинство. И тъй като в живота делниците винаги са последвани от празници, Лора и Стоян предлагат рецепта, достойна за специален повод.

* * * * * * *

Актуална рецепта от първи епизод на новия сезон:
 
Лозови сарми с агнешка кайма - 6 порции, 1 час и 30 минути
 
Необходими продукти:
2 буркана лозови листа
800 г смляно агнешко месо от бут
200 г бисерен ориз
2 връзки пресен лук
1 връзка пресен чесън
1 връзка джоджен
1 връзка магданоз
2 домата
100 мл бяло вино
100 мл зехтин 
1 с.л. червен пипер
1 ч.л. черен пипер
сол на вкус
 
за поднасяне:
400 г кисело мляко за поднасяне
1 скилидка чесън
сол на вкус
 
Начин на приготвяне:
1. Нарежете на ситно лука, чесъна, магданоза и джоджена и ги сипете в голяма купа. 
2. Прибавете смляното месо и измития ориз. 
3. Овкусете със сол, черен пипер, червен пипер и половината от зехтина. Разбъркайте.
4. С лозовите листа и плънката завийте стегнати сармички. Подредете ги в съд, на дъното на който сте сложили лозови листа.
5. Отгоре поставете доматите, нарязани на шайби. Налейте виното и останалия зехтин. Гответе на слаб огън около час. 
6. Стрийте чесъна на паста с малко сол и с него овкусете млякото. Ако е нужно, добавете още сол. Сервирайте сармичките с млечния сос.


ИЗБРАНО