Алън Тудик за ролите си и целувката с Хийт Леджър

31 март 2021 | 20:05 Дачев
Преди дебюта си като пръшълец в сериала „Местен извънземен“, актьорът говори за НЛО-та, клоуни и 20 годишнината на „Като pицарите“

Текст: Виктория Стоянова

===
 
Хари Вандерспийгъл (Алън Тудик), героят на най-новата научнофантастична комедийна драма „Местен извънземен“, е на пръв поглед напълно нормален човек. Местният лекар в малък град в Колорадо обича да прекарва времето си в риболов, да ходи на преходи по близките замръзнали склонове и да гледа любимия си сериал. Има само едно уловка – той всъщност е извънземен и е на тайна мисия.
 
Какво се случва с героя на Алън Тудик, може да разберем от най-новия сериал по FOX „Местен извънземен“, който се излъчва всеки четвъртък от 22:00 часа, с премиера на 1 април. А ако сте любопитни да научите повече за актьора и впечатляващата му роля като Хари Вандерспийгъл, прочетете какво споделя той в интервюто по-долу. 
 
* * * * * * *
 
Ако се чудите далите Алън Тудик вярва в извънземни, отговорът е „да“. По препоръка на създателя на сериала, Крис Шеридан, той прочита книгата от 1987 г. „Причастие: Истинска история“ на автора Уитли Стрийбър, който твърди, че чрез хипноза е възстановил спомени от собственото си отвличане от НЛО. Но книгите не са единствените доказателства, които убеждават Тудик да вярва в извънземни. Към тях може да включим и новинарския репортаж от родния му щат Тексас, в който мъж на име Рой разказва за срещата си с НЛО. 
 
„Вярвам, 1000 процента“ - казва Тудик в интервюто. „Познавам хора като Рой и те не лъжат за такива неща. Просто няма смисъл да лъжат“. 
Тудик има и други индиректни срещи с НЛО в реалния живот.
„Крис Шеридан също ми каза, че е видял НЛО на собствения си меден месец. Той не е толкова легитимен свидетел, колкото Рой, но аз все пак му вярвам“. (смее се)
 
На въпроса как човек се подготвя да играе като извънземен, Тудик споделя, че предишният му опит от роли на робот („Аз роботът“, „Междузвездни войни“) са му помогнали много. Най-голямото вдъхновение за ролята обаче идва от клоуните. Тудик взема първия си урок за клоун с Кристофър Байес през 90-те години и определено става голям почитател. 
 
„Аз съм голям привърженик на клоуните“, казва Тудик. „Много хора не ги харесват. Мислят си за онези зловещи клоуни във Венис Бийч, които носят мръсно бял грим и правят странни животни от балони. Аз не говоря за тях, а за клоуни като Бил Ъруин, Черли Чаплин, които не просто ви разсмиват, а ви доставят истинска радост. За мен те са магия.“ 
А що се отнася до това как му е помогнало да изиграе ролята си на извънземното в сериала „Местен извънземен“, той казва: „Един от принципите на клоунадата е, че клоуните са това, което бихте получили, ако никога не сте казвали „не“ на дете. Това любопитно, развълнувано дете, което не знае къде са границите. Това описва по много начини как Хари действа в сериала“.
 
Докато очакваме с нетърпение сериала по FOX, няма как да не споменем, че тази година се навършват 20 години от създаването на филма „Като рицарите“ – една от най-хитовите роли на Алън Тудик. Връщайки се назад, Тудик си спомня, че целият актьорски състав е носил със себе си камери по време на снимките в Чехия, като са прекарвали цялото си време, снимайки се един друг.
 
В главата му обаче се е запечатал един кадър - селфи, направено от Хийт Леджър по време на сцена, в която персонажът на Тудик (Уат) му „доставя“ лично целувка от Джоселин – любовния интерес на Уилям (персонажа на Леджър). 
„Когато репетирахме, Хийт взе камерата, малка “Leica” и след като го целунах се отдръпнах, за да се изплюя, защото героят ми плюе - и тогава той направи снимката. Той гледа към обектива с една малка, крива усмивка. Това е снимка, която никога няма да забравя“. 
 
* * * * * * *
 
Какви незабравими моменти е запечатал Алън Тудик на снимачната площадка на най-новия му проект „Местен извънземен“, предстои да разберем. Премиерата на първи сезон на „Местен извънземен“ е този четвърък от 22:00 часа.
 


ИЗБРАНО