Праисторически сезон по Viasat Nature

13 януари 2021 | 16:01 Дачев
На 7 февруари, неделя, в 14:00 часа по Viasat Nature започва рубриката „Праисторически сезон“, в която премиерно ще бъдат излъчени филмите:
- „Възходът на бозайниците“ – на 7 февруари;
- „Когато китовете можеха да ходят“ – на 14 февруари;
- „Динозавърски досиета“ – на 28 февруари.
 
От 17 февруари, сряда, в 20:00 часа каналът ще покаже „Дивата Нова Зеландия“ в две части.

* * * * * * *
 
Рубриката "Праисторически сезон" ще върви всяка неделя в ранния следобед. Отправяме се под земята, копаейки дълбоко за артефакти и доказателства, които ще ни позволят да се върнем назад във времето, в праисторическите дни, когато динозаври са бродили по земята, китовете са можели да ходят, а бозайниците все още са били развиващи се организми. 
 
С помощта на фосили, експертите разкриват нови улики от миналото и как нашият свят е добил сегашния си вид.
 
Повече за филма "Възходът на бозайниците" (Rise of the Mammals, 2020):
 
Преди 66 милиона години астероид унищожава динозаврите в глобална огнена катастрофа. Ние обаче не знаем много за това как техните наследници - бозайниците, са се възстановили и завладели света. Скрита в наглед обикновени скали, изумителна находка от фосили разкрива как същества с размер на плъхове са се уголемили и започнали да еволюират в огромния набор от видове - от гепарди до прилепи и от китове до хора, които населяват планетата днес.
 
Повече за филма в две части "Когато китовете можеха да ходят" (When Whales Walked, 2019):
 
Това са най-емблематичните животински видове на планетата - китове и грабливи птици, свирепи крокодили и великолепни слонове. Откъде са се появили тези невероятни същества? Тръгваме на световно приключение, за да открием отговора - от Ванкувър до Мадагаскар, пътувайки милиони години назад в миналото, за да разкрием древните им истории. По пътя срещаме невероятен състав от древни герои - от миниатюрни слончета, през крокодили, в пъти по-големи от всични днешни влечуги, до прародители на китовете, които са се придвижвали на четири крака.
 
Повече за филма "Динозавърски досиета" (Dinosaur Cold Case, 2020):
 
Това е най-невероятният древен криминален случай: канадски багерист по време на работа в нефтените пясъци в Албърта удря твърд обект, покрит със странни петна. Оказва се идеално запазен труп, погребан отдавна... много, много отдавна - преди 110 милиона години, ако трябва да сме точни. "Жертвата" е напълно запазен анкилозавър - непокътнат фосил на нов вид бронирани динозаври. Палеонтолозите от Кралският музей на палеонтологията Тирел работят като криминални детективи, за да разкрият тайните му. Откъде е дошъл, защо е намерен с главата надолу на хиляди километри от земята, която е била някога вътрешно море, как е умрял и защо е така идеално запазен?

Повече за филма в две части "Дивата Нова Зеландия" (Wild New Zealand, 2019)
 
Има пейзажи, които едва ли някой е изследвал или виждал. Документалният филм от две части ни превежда през Нова Зеландия от южния до най-северния й край. Висококачествени изображения от въздуха, земята и водата показват рая в другия край на земята с кипящи вулкани, магически пещери и папагали, които не могат да летят. Нова Зеландия е изолирана в южната част на Тихия океан и отдавна е пощадена от човешка намеса. В търсене на оригиналност опознаваме целия остров от Фиордланд - дом на хобитите, където езера и фиорди се извиват през тревисто-зелените планински пейзажи, до нос Рейнга - северния край, където диви коне тичат по самотни пясъчни плажове.
 


ИЗБРАНО