„БГ киномаратон“ по БНТ2 този уикенд

13 януари 2021 | 15:34 Дачев
На 16 и 17 януари ще гледаме най-доброто от българските филми през годините – 13 вечни заглавия от незабравими детски ленти и комедия, носители на „Златна роза“, ТОП 10 на българското игрално кино
 
Каналът за образование и култура на обществената телевизия - БНТ2 - е подготвил пъстър киномаратон, който от сутрин до вечер ще потопи зрителите в играта на любими актьори и ще припомни култови реплики. Филмите са обособени в няколко тематични слота: любими детски филми, любими комедии, носители на награди „Златна роза“ и др.
 
В събота и неделя сутринта са "Любими БГ детски филми".
В събота, на 16 януари от 9:25 ч. може да проследите приключенията на група десетгодишни деца в „Таралежите се раждат без бодли“, а след това да видите как може да прекарате ваканцията „Горе на черешата“. В неделя, на 17 януари от 9:30 ч. ще отсеем кандидатите в „Търси се съпруг за мама“.
 
"Любими БГ комедии" - в събота в 12:30 ч. отплаваме с „Петимата от Моби Дик“, а след това от филма „От нищо нещо“ ще разберем в колко нелепи ситуации може да изпаднем и от най-малкото недоразумение.
В неделя, на 17 януари от 12:30 ч. ще получим урок по смехотерапия с приключенията на Рангел Лелин във филмите „Баш-майсторът“ и „Баш-майсторът на море“. От 16:00 ч. ще изживeем истинска културологична усмивка с появата на един труп на най-неочаквани места – очаква ни „Адио, Рио“.
 
В следобедните часове следват "Златните рози на българското кино".
В събота от 15:30 ч. спомените от преживяванията на едно 15-годишно момче ще оживеят 30 години по-късно във филма „Спомен за близначката“, а в неделя от 17:30 ч. ще видим една измислена история, която може да стане причина за предателство в „1952: Иван и Александра“.
 
На финала ни очаква награда - избрани ленти от "ТОП 10 на българското игрално кино". 
В събота от 20:00 ч. започва историята на една невъзможна любов, пресъздадена във филма „Осъдени души“, а в неделя по същото време сме поканени на топла бира, нажежени струни и горещи сблъсъци с култовите герои и реплики на „Оркестър без име“.
От 22:00 ч., в двата поредни дни ще видим и двете части на филмираната версия на епоса на Антон Дончев „Време разделно“.


ИЗБРАНО