Отбелязваме Световния ден на телевизията – 21 ноември

21 ноември 2020 | 10:58 Дачев
За 24-ти път телевизии по цял свят честват датата
 
На 21 ноември телевизионните компании по целия свят отбелязват World TV Day - Световeн ден на телевизията, ежегодна инициатива и част от дейността на OOH. Мотото му сега е "Телевизията прави разлика" (TV makes a difference).
 
Телевизионните оператори имат и ще продължат да имат своето значение за обществото, като поставят в центъра на вниманието расовата и социална несправедливост, речта на омразата, належащите климатични проблеми и подкрепата, която телевизията оказва на хората и бизнеса през продължаващата криза на COVID.
 
БНТ за поредна година се включва в кампанията и ще излъчи 30-секунден клип, посветен на това как телевизията ежедневно променя живота на хората, като им помага не само да се забавляват и информират, но и да се адаптират към бързо променящата се действителност. В трудна година като тази, зрителите на БНТ получиха възможност да гледат едни от най-популярните театрални и музикални постановки за първи път в тв ефир, повече български филми и сериали от миналото до днес, най-добрите моменти в спорта, директни предавания за важни национални и църковни празници, както и образователната кампания „С БНТ на училище“.
 
Линдзи Клей, президент на Global TV Group и изпълнителен директор на Thinkbox, споделя:
„Въпреки че обстоятелствата ни разделиха тази година, телевизията ни събра. Телевизията е и винаги е била социална спойка. Докато гледахме как светът се разпада около нас, телевизионните мрежи реагираха на уникалните обстоятелства пъргаво и с голямо творчество, за да гарантират, че телевизията е там за всички нас като източник на надеждна информация, утешително развлечение и така необходимото за всички търсене на вариант да поправим нещата“ .
 
„Тази пандемия демонстрира както никога досега ролята на телевизията в подкрепа на обществото и демокрацията. През тези трудни месеци телевизията е тук, за да прояви грижа към хората. Грижа за предоставяне на редакционно отговорни и достоверни новини. Грижа за разпространение на развлекателни програми, които носят светлина по време на мрак. Грижа за запазване на разнообразието и културното многообразие в медийния пейзаж. Като цяло телевизията е и ще продължи да бъде истински светлинен лъч на съпротивата срещу коронавируса” - според Гийом де Пош, президент на Асоциацията на търговските телевизии в Европа (ACT).
 
„През изминалата година телевизията продължи да поддържа своята дългогодишна традиция да се занимава с критичните проблеми в нашата глобална общност. Тя насочва вниманието ни към социалната несправедливост, хвърля неутрална светлина върху обществото, помага за облекчаване на напрежението от безпрецедентния период и ни дава обнадеждаваща перспектива за бъдещето. Световният ден на телевизията е възможност за всички да отдадем почит на многото професионалисти, които правят магията да се случва, както на екрана, така и зад камера. Каним всички отново да отпразнуваме нашата медия по света“, казва Лоран Бльо, президент на "egta" и заместник-генерален директор, маркетинг и научноизследователска и развойна дейност, TF1 Publicité.
 
„По времето на COVID-19 телевизията никога не е била толкова присъстваща и важна. Телевизионните оператори имат двойна отговорност да информират и да свързват хората, като споделят положителни и проверени истории за изграждане на по-добро и по-зелено бъдеще. Благодарим на телевизионната индустрия, че ежедневно е на разположение на зрителите и обществото“, казва Каролайн Пети, заместник-директор на Регионалния информационен център на ООН за Европа (UNRIC).
 
Повече информация за инициативата.

* * * * * * *

Global TV Group (www.theglobaltvgroup.com) е неформална група от търговски органи на телевизионни оператори в Европа, САЩ, Канада, Австралия и Латинска Америка, чиято обща цел е да популяризират телевизията и да напомнят на рекламодатели, журналисти, агенции и специалистите от бранша за ефективността и популярността на телевизията.
 
Association of Commercial Television in Europe - ACT (Асоциация на търговските телевизии в Европа, www.acte.be) - представлява интересите на 29 водещи търговски оператори в цяла Европа. Компаниите членки финансират, произвеждат, популяризират и разпространяват съдържание и услуги в полза на милиони европейци във всички платформи.
 
EGTA (www.egta.com) е асоциацията, представляваща търговски къщи, независими или част от медии, които предлагат рекламното пространство на телевизионни и радиостанции. Организацията работи по регулаторни въпроси, измерване на аудиторията, методи на продажби, интерактивност, крос медии, технически стандарти, нови медии и др. За повече от 40 години съществуване, EGTA се е превърнала в референтен център за телевизионната и радиореклама. Наброява повече от 150 членове, опериращи в 43 държави.
 
UNRIC - United Nations Regional Information Centre for Europe (unric.org) е базиран в Брюксел Регионален информационен център на ООН, който предоставя информация за дейностите на ООН на 22 държави и е активен в социалните медии и уебсайтове на 13 езика. Той действа като Европейски комуникационен офис на ООН и целта му е да ангажира и информира европейските граждани за глобални проблеми. Поддържа връзка с институциите на Европейския съюз в областта на информацията. Неговите информационни дейности, съвместни обществени информационни кампании и събития се организират с партньори, включително ЕС, правителства, медии, неправителствени организации, творческата общност и местните власти.


ИЗБРАНО