Дивата Азия по Viasat Nature през ноември

23 октомври 2020 | 15:33 Дачев
Рубриката ще се излъчва всяка неделя от 8 ноември, в 16:00 ч.
 
Азия - най-населеният континент на Земята - се простира на повече от 44 млн. кв.км. Там се намират някои от най-гъсто населените райони на Земята, наред с обширни необитавани територии. В Азия живеят хора от различен произход, с различно поведение, политика и култура - и също толкова разнообразна дива природа. 
 
С помощта на подбраните заглавия Viasat Nature изследва как пейзажите, градовете и хората там си взаимодействат и оказват влияние на животните, които също обитават континента.
 
Филмите в рубриката "Дивата Азия":
 
Дивото Токио (Wild Tokyo, 2019) - неделя, 8 ноември, в 16:00 ч.
 
38-те млн. жители на Токио - най-големия, оживен и гъсто населен метрополис на планетата, споделят територията с изненадващо голям брой от диви животни. От красивите бронзовки в храмовите светилища на града, през рибарките по покривите и костурите, завръщащи се в река Тама, до мечките, маймуните и японските енотовидни кучета, които пируват в забравени овощни градини в планинските гори на Окутама - документалният филм разкрива силата на природата в столицата на Япония.
 
Дивата Карнатака в Индия (India's Wild Karnataka, 2019) - неделя, 15 ноември, в 16:00 ч.
 
Щатът Карнатака в Индия може да се похвали с изключително богата дива природа. Въпреки че заема само 5% от общата територия на страната, го обитават повече от една четвърт от животинските видове. Следваме съдбите на някои от невероятните създания, които живеят в планините, пустините, джунглите и океаните на разнообразната земя.
 
Снимали в продължение на три години, екипите от оператори са уловили дивата природа на Карнатака както никой досега
 
В търсене на Султан (Looking for Sultan, 2019) - неделя, 22 ноември, в 16:00 ч.
 
Документалният филм следва историята на Султан, доминиращ тигър в резервата за тигри в Раджастан, Северна Индия, който изчезва внезапно. Бащата и синът оператори на дивата природа Майк и Гаутам Панди са го следили и заснемали от бебе и сега се опитват да разгадаят тази мистерия. 
 
Повече от 12 тигри са изчезнали в резервата между 2012 и 2017 г. Изчезналите млади тигри са станали или жертва на бракониерите или са изчезнали завинаги, но историята на Султан е по-сложна. През нея документалният филм разглежда по-обширни теми като опазването на тигрите, връзката им с хората, които споделят местообиранието им и усилията, които са положени за опазване на дивата природа в Индия.
 
Гиамо - кралицата на планините (Gyamo - Queen of the Mountains) - неделя, 29 ноември, в 16:00 ч.
 
Снежните леопарди са редки и трудни за заснемане. Те са еволюирали да живеят и оцеляват в едни от най-суровите условия на планетата. Оцеляването на този върхов хищник показва, че местообитанието е здраво и с отлично биоразнообразие. 
 
Гиамо - женски снежен леопард и двете й малки - са изчезнали след появата на голям мъжки снежен леопард. Бащата и синът оператори на дивата природа Майк и Гаутам Панди тръгват по следите й и откриват малките.
 
В документалния филм се опитваме да разберем живота и предизвикателствата пред снежния леопард, за да открием решения как да защитим тази неуловима голяма котка и местообитанието й, преди да са изчезнали завинаги.
 
* * * * * * *
 
Viasat Nature оставя природата да разкаже собствената си вдъхновяваща приказка – красива и удивително жестока. С убедителни истории от хора, които са свидетели на събитията, отблизо, лично и с много емоция!
 


ИЗБРАНО