”Умно село” за Христо Илиев-Чарли

7 август 2020 | 11:09 Дачев
„Животът е едно кратко гости и то трябва да бъде хубаво"
 
Документалният портрет на Христо Илиев-Чарли, част от великолепното трио на българското кино, ще се излъчи на 9 август по Bulgaria ON AIR.
 
Тази неделя в 19:30 часа ще видим четвъртия епизод от емблематичното предаване „Умно село“. Документалната авторска поредица запознава зрителите с онази непозната страна от живота на известните и обичани наши изкуствоведи и интелектуалци, които изграждат българска култура такава, каквато я познаваме днес. 
 
В новия епизод от поредицата, авторите Антоанета Бачурова и Владимир Люцканов насочват светлините на прожектора към големия български документалист и сценарист Христо Илиев-Чарли - единият от великолепната тройка на българското кино, по-известна като “Джони, Джеки и Чарли”. 
Във филма „Умно село „Изгрев“, зрителите виртуално ще се пренесат в странджанското село “Изгрев”, където Чарли и Джеки ги дели една ограда, а Джони им гостува от Царево.
 
„Животът е едно кратко гости и то трябва да бъде хубаво“- това е мотото, което осмисля всеки нов ден на Чарли. Позитивен, безкрайно влюбен в живота, сценаристът живее на скорост и не спира да се забавлява. Авторът на десетки култови заглавия на българското игрално и документално кино и съавтор на прочутите “Мозайки” и “Фокуси” споделя защо неговите университети и научни поприща са всъщност кафенетата, кръчмите, природата на Странджа, морето и самият живот.
 
В епизода на „Умно село“ присъствието на Джеки и Джони, които са винаги готови за нови приключения и лудории, е последната капка боя, благодарение на която авторите на поредицата успяват да завършат изцяло портрета на великия български сценарист, а той от своя страна, винаги е готов да изрецитира стихотворение на любимия си поет и приятел Николай Кънчев.