Изгубени на Еверест (четвъртък, National Geographic)

5 август 2020 | 00:04 Дачев
На 8 или 9 юни 1924 г. британските изследователи Джордж Мелъри (George Mallory) и Андрю Ървин-Санди (Andrew "Sandy" Irvine) изчезват на връх Еверест - на 250 м. под самия връх. Предполага се, че Ървин е носил камера по време на това последно изкачване. Филмът в тази камера може да пренапише историята на алпинизма.
 
Днес екип от елитни алпинисти има нова информация за вероятното местонахождение на тялото на Ървин, което дава шанс да се разреши една от най-големите загадки в алпинизма. Уликите за разкриването на тази мистерия са замръзнали някъде там, в близост до върха на най-високата планина в света.

* * * * * * *

Специалната едночасова продукция "Lost on Everest" е водена от журналиста, признат катерач и авантюрист Марк Синът, заедно с катерача, планинар и фотограф на National Geographic – Ренан Озтюрк. Към тях се присъединява екип от професионални катерачи, които имат общо над 100 години планинарски опит. Те се отправят на мисия да открият тялото на пионера в изкачването на Еверест - Ървин, както и да разкрият мистерията, свързана с изчезването му и да  разберат кой е покорил успешно най-високата планина в света – постижение, което би променило историята на алпинизма.
 
Основната цел е да бъде открито тялото и апарата на Ървин (тялото на Мелъри е открито през 1999 г.), но участниците в експедицията ненадейно се озовават в ситуации, при които им се налага сами да се борят за живота си, докато изпълняват заданието и се изправят лице в лице с тежки изпитания, като например: 
• Екстремни метеорологични условия: Екипът попада на ураганни ветрове със скорост над 150 километра в час, които отнасят палатките им и повалят катерачите само на сантиметри от пропастта на планината.  
• Пренаселеност: Силните ветрове и ниските температури ограничават времевия прозорец на изкачване до няколко критични дни. Това води до струпване на над 250 катерачи и в резултат е документиран един от най-смъртоносните сезони за катерене в историята.    
• Височинни заплахи: Изключително ниските температури в комбинация с височината, на която се намират, води до почти смъртоносни усложнения за двама членове на екипа. Един от операторите получава кръвни съсиреци в белите дробове, докато друг катерач претърпява лек удар. И двамата са принудени да напуснат планината, за да получат спешна медицинска помощ.  
 
„Изгубени на Еверест“ включва невиждани досега зашеметяващи кадри, заснети с дронове, както и ново изследване на известния историк на Еверест - Том Холзел, който използва най-съвременния компютърен софтуер за разкриване на фотографски детайли. Като част от експедицията, Озтюрк заснема изключително зрелищна и рядка 360-градусова панорамна снимка на Еверест, която е публикувана в списание National Geographic през 2019 г. (вижте детайли).
 
Филмът е продуциран от Тайлър Рийс и Ренан Озтюрк, който е и режисьор, както и от Дрю Пули. Изпълнителни продуценти за National Geographic са Бенгт Андерсен и Алън Еърс, старши вицепрезидент на продукции и разработки.


ИЗБРАНО