Сезонен финал на „Брюксел 1“: антикризисните мерки

31 юли 2020 | 14:03 Дачев
Преди да излезе в лятна ваканция, водещата на публицистичното предаване „Брюксел 1“ Милена Милотинова ще постави на фокус в студиото едни от най-належащите и актуални за обществото теми - за европейската сделка по спасителния план на ЕС и обещаните 29 млрд. евро за България при разпределението на европейския бюджет до 2027 г. 
 
В печелеща или губеща позиция е страната след постигнатото споразумение - отговори на този и още въпроси ще чуем в събота, 1 август, от 17:30 часа от евродепутатите Андрей Новаков и Петър Витанов.
Двамата евродепутати коментираха и последните два пакета мерки, обявени през седмицата от българското правителство.
 
„Това е директна помощ за всеки един пенсионер, говорим за над 2 млн. пенсионери, както и допълнително финансиране и увеличаване на заплатите на хората, които са на първа линия в борбата с коронавируса – и в РЗИ, и в болниците, които имат COVID отделения. Това е израз на признателността, която се отдава на тези хора“, на мнение е Андрей Новаков.
 
Според другия събеседник, обаче, цифрите говорят друго:
„По отношение на мерките – няма как да съм удовлетворен, нито от първия, нито от втория пакет. Ще ви дам факти. 500 млн. лв. бяха предвидени за малки и средни предприятия през ББР. Знаете ли, колко са усвоени до момента? 9 млн. лв. По този начин ще ги усвояваме до 2030 г. Бавно се отпускат, защото нямаме административен капацитет“, каза Петър Витанов в студиото на „Брюксел 1“.
 
За мерките в здравеопазването, обявени от новия здравен министър проф. д-р Костадин Ангелов, и защо България попадна в ограничителните списъци на редица страни за пътуване – темата ще коментират математикът от БАН и член на Националния оперативен щаб проф. Николай Витанов и пулмологът д-р Александър Симидчиев
Двамата ще споделят и наблюденията си относно възможните сценарии за развитие на COVID-19.
 
Тези и още актуални теми от България и света ще видим в последното за летния тв сезон издание на предаването „Брюксел 1“, на 1 август, от 17:30 часа, по Bulgaria ON AIR
 
От септември „Брюксел 1“ с Милена Милотинова ще се завърне за сезон 10 не само с още по-актуални теми, коментари и събеседници в студиото, но и с нова динамика, а дотогава ще бъдат излъчени едни от изданията, предизвикали най-голям интерес през изминалия сезон. 


ИЗБРАНО