”Бойни кораби” от понеделник по Viasat History

29 юли 2020 | 14:47 Дачев
Поредицата "Бойни кораби" ("Combat Ships") сезон 2 започва от понеделник, 3 август, всяка делнична вечер в 23:00 ч. по Viasat History
 
Навлизаме в историята на забележителните плавателни съдове, оформили историята на човечеството, и на мъжете и жените, които са ги създали. Пригответе се за забележително пътешествие по вода на какви ли не плавателни съдове - от дългите лодки на викингите до елизабетинските галеони и от кораб на въздушна възглавница на американските военоморски сили до "Васа" - боен кораб от XVII век.
 
Изследва се начинът, по който технологията е оставила следа в яхтите "Гоуст" от XXI век, подводницата "Ейч Ем Ес Сераф" и малкия кораб от Дюнкерк "Съндоунър". Разрушители и крайцери също присъстват в поредицата - от самотния вълк "Ейч Ем Ес Белфаст", борещ се в открито море, до разрушителя "Ю Ес Ес Лафи", който успява да се справи с най-голямата камикадзе атака в историята. Почетена е и най-голямата морска битка на всички времена - битката в залива Лейте през октомври 1944 г.

* * * * * * *

Още по канала през август:

"На този ден" - всеки ден от събота, 1 август, в 19:00 ч.
 
Всяка вечер ще откриваме какво се е случило "На този ден" във всички точки на Земята през всички забележителни мигове в историята. От световни лидери до неизвестни войници, от Ане Франк до Нелсън Мандела и от Берлинската стена до битката за Сталинград, всеки ден ще ни предложи нещо. Това е нашата история, която не можем и не бива да забравяме.
 
"Хирошима и Нагасаки" - всяка делнична вечер от понеделник, 3 август, в 22:00 ч.
 
На 6 и на 9 август се навършват 75 години от пускането на първата и втората атомни бомби в Хирошима и Нагасаки, което остава прецедент в историята на човечеството до този момент. С поредица от жизненоважни документални филми ще видим това критично време в историята - задават се и въпроси за законовите, етични и морални основания, които учените обсъждат години наред. Защо се е случило това, трябвало ли е да се случи и дали целта оправдава средствата?


ИЗБРАНО