Премиерите по National Geographic през юли 2020

29 юни 2020 | 10:42 Дачев
 В предтоящия месец можем да видим:
- Арестувани зад граница, сезон 13
- Втора световна война: Ад под водата, сезон 3
- Пътят на бурята
- Изгубените гробници на Хеопсовата пирамида
- Спасяването на „Нотър Дам”
- Експедиция Еверест.
 
* * * * * * *
 
"Изгубените гробници на Хеопсовата пирамида" - документален тв филм на 5 юли, неделя от 22:00 ч.
 
В сянката на пирамидите, елитен екип археолози се заема с необикновени разкопки. Възможно ли е тази тайна археологическа площадка да разкрие смайващи нови свидетелства за великите фараони, съградили тези величествени монументи? 
 
И възможно ли е откриването на нова плоча с името на фараона Хефрен най-сетне да разреши една от най-големите археологични загадки – какво се е случило с телата на фараоните от пирамидите.
 
"Арестувани зад граница" ("Banged Up Abroad") от 6 юли, 23:00 ч.
10 епизода, сезон 13
 
Напрегнатата и драматична телевизионна поредица се завръща с десет нови истории за наркотици, измама и падение.
 
"Експедиция Еверест" ("Expedition Everest") - документален тв филм на 12 юли, неделя от 20:00 ч.
 
В една наистина революционна експедиция десетки учени от различни държави обединяват усилия в изследването на тайните, които би могъл да ни разкрие най-високият връх в света по отношение на климатичните промени. 
 
Геолози се впускат в ледени води с надуваеми лодки, за да вземат езерни проби, биолози разкриват как височинни видове се приспособяват към затоплящия се климат, сканиране с първокласна лидарна технология картографира ледника Кумбу както никога досега, а екип от шерпи и климатолози се изкачват право в „мъртвата зона” на 8000 метра, за да инсталират най-високата метеорологична станция в света. 
 
В тази продукция приключенски кадри от локацията се съчетават с лични интервюта с ключови изследователи, шерпи и водачи на експедиции, за да разкрият залозите, надеждите и очакванията на новата наука, както и какво кара всеки от тях да рискува живота си в търсене на уроците, които ни дава Еверест.
 
"Спасяването на „Нотър Дам” ("Rebuilding Notre-Dame: Inside the Great Cathedral Rescue") - документален тв филм на 14 юли, вторник от 22:00 ч.
 
През април 2019 г. огромен пожар избухна в емблематичната парижка катедрала „Нотър Дам” и я остави на прага на пълна разруха. Още преди потушаването на последните пламъци французите се заричат да възстановят любимата си катедрала, която от близо 900 години се намира в сърцето на френската култура.
 
Задачата е чутовна, а тези, които се заемат с възстановяването, нямат никаква представа пред какво се изправят. В този специален документален филм, с ексклузивен вътрешен достъп, навлизаме в руините заедно с героите, които рискуват живота си, за да укрепят останките на „Нотър Дам”, така че тя да може да бъде възстановена в цялото си предишно величие.
 
"Пътят на бурята" ("Gathering Storm") от 16 юли, 22:00 ч.
6 епизода
 
Уникален поглед към най-свирепите бури на планетата чрез преживяванията на очевидци, които работят в морето в някои от най-изявените ураганни зони. Стотици камери са монтирани на лодки, кораби и нефтени платформи по силата на мащабни споразумения за достъп. Докато бурята наближава и часовникът отмерва секундите до пристигането ѝ, ще застанем редом с хората, които стават свидетели на най-бурните прояви на времето и ще видим проявлението му от всички ъгли. 
 
Екипажите са изправени пред различни предизвикателства - с различни товари, срокове и маршрути. Залогът е тяхната работа, техният товар, тяхното оборудване... и животът им. Това са най-вълнуващите истории за тържеството на инженерните достижения, изобретателността и истинската храброст, която е нужна за работата в бурното море. 
 
През техните очи ще станем свидетели на зараждането на бурята. Ще разберем  какво е нужно, за да се върши подобна работа, когато си изправен пред необузданото лице на природата. За да разберем какво стои зад непредсказуемостта и опасността, разгръщащи се на океанската повърхност, историите от първа ръка са съчетани с научни аргументи, анализи и подробни сателитни карти. 
 
Този необикновен поглед към една завладяваща история обединява човешката перспектива и световната метеорология.
 
"Втора световна война: Ад под водата" от 21 юли, 22:00 ч.
6 епизода, сезон 3
 
Това е поредица, базирана на исторически събития. Тя разкрива стратегическата подводна война на най-големите патрули от подводници по време на Втората световна война - от момента на контакт до нападението. От възхода на тактиката „вълча глутница” (wolfpack) за атакуване на конвои до устремния победен щурм в Тихия океан, ще видим кои са стратезите, съчетали технология и тактика, донесли кошмари на моряците.


ИЗБРАНО