Минисериал „Корени“ за робството в САЩ - по Bulgaria ON AIR

17 юни 2020 | 12:23 Дачев
"Roots" (САЩ, 2016) започва на 30 юни и ще се излъчва всяка делнична вечер от 22:15 часа 
 
Възможно ли е в робството да се открие смирение и усещане за свобода на фона на ожесточената битка срещу несправедливото поставяне на окови? Отговорите идват в минисериала „Корени“ (в оригинал, 4 епизода х90 мин.).
 
Продукцията е римейк на едноименен минисериал 1977 година, базиран на романа "Roots: The Saga of an American Family" (1976) на тъмнокожия американски писател Алекс Хейли (1921-1992). Поредицата проследява живота в окови в Америка през погледа на едно африканско семейство и пътя им към спасението и свободата.
 
В средата на XVIII век, в региона на река Гамбия, Западна Африка, в семейството на Оморо и Бинта Кинте се ражда синът им Кунта, кръстен на дядо си – известен и уважаван жител на селото. Кунта израства в непосредствена близост до природата, помагайки в отглеждането на животните и обработването на земята. След като завършва училище и преминава изпитанието по мъжество, момчето получава собствена земя, на която да изгради своя колиба.
 
Спокойният живот на 17-годишния се преобръща, когато е пленен от британски търговци на роби. Корабът с роби акостира в Мериленд, където Кунта е продаден на търг под името Тоби на робовладелеца Джон Уолър. Младият африканец не може да се примири с несправедливата съдба и прави няколко опита за бягство от имението на Уолър, последния от които завършва с ампутация на десния му крак. Заради „негодността“ си Тоби е препродаден на брата на Джон Уолър – д-р Уилям Уолър, който решава да помогне на роба, осигурявайки прислужница, която да се грижи за раните му. 
 
Между Кунта и младата робиня пламва любов, от която след време се ражда дъщеря им Кизи. Младото семейство е напълно отдадено на дъщеря им и животът в плантацията се нарежда, докато тийнейджърката Кизи не се влюбва в роба Ной, на когото помага да избяга. За наказание собственикът на Кизи и семейството ѝ я продава, което поставя живота на Кунта пред поредните изпитания. 
 
* * * * * * *
 
Минисериалът „Корени“ е премиерен за Bulgaria ON AIR и е част от новите заглавия, с които националната телевизия посрещна лятото, предлагайки на зрителите качествени американски и европейски филми и сериали. 
 
В „Корени“ участва плеяда от звездни актьори: Лорънс Фишбърн, Джонатан Рис Майърс, Форест Уитакър и актрисата Ана Пакуин, живееща в САЩ и имаща канадско и новозеландско гражданство.

Поредицата има 7 номинации за награда "Еми", 4 номинации за наградата на критиците, номинации за грим, за звук, за визуални ефекти и др.



ИЗБРАНО