Биатлон: световното първенство на живо по Евроспорт 1

13 февруари 2020 | 16:15 Дачев
Всяко едно състезание от шампионата на планетата ще бъде излъчено директно
 
Италианският зимен център Антхолц-Антерселва ще бъде домакин на световния шампионат по биатлон за шести път. За първи път едно от най-магнетичните места в този спорт прие първенството през далечната вече 1975, а година по-късно само спринтовата дистанция. Седем години по-късно бе третото издание на италиански сняг, последвано от домакинства през 1995 г. и за последно през 2007-ма. 
 
Макар трасето да е едно от любимите на биатлонистите, малцина стигат до победата заради голямата надморска височина и благоприятни условия за стрелба.
“Влюбих се в това място много отдавна, но това не ми помага да печеля особено често” - каза през 2018 г. седемратният носител на Световната купа Мартен Фуркад. 
 
Французинът има едва две победи тук и е твърдо решен да промени това. Срещу него ще се изправи големият му опонент от последните няколко сезона Йоханес Тингнес Бьо. Норвежецът отсъства в първите два кръга от календарната година и това даде възможност на Фуркад да облече жълтия стартов номер отново. Но когато Бьо се завърна в Поклюка, той отново беше на върха. Това прави предстоящия шампионат при мъжете трудно предвидим. Самият Йоханес Бьо има пет победи в италианския зимен център, а статистиките му през този сезон са изумителни — средно 53 точки на състезания в първите три кръга и 54 в следващите три. 
 
Голямата цел пред носителя на Световната купа е да оправдае очакванията към себе си след провала от последния световен шампионат в Йостерсунд миналата година. 
Френският отбор няма да разчита само на Фуркад, а още на супер силните Кентан Фийон Майе, Антонен Гигона, Емилиан Жаклен и Симон Дестьо. Германия също разполага със силни козове в лицето на Бенедикт Дол, Йоханес Кюн и Арнд Пайфер. Не трябва да се забравят и традиционно силните шведи, както и руснаците. 
 
Българският отбор ще разчита на добрата си подготовка на голяма надморска височина и повторение на изключителното постижение на родния „Спортист на годината“ Владимир Илиев, който спечели сребро на последния световен шампионат в индивидуалната дисциплина За целта той трябва дар превъзмогне малките трусове в стрелбата през този сезон. На добър резултат е способен и Красимир Анев, който също трябва да подобри своята стрелба. 
 
Големият въпрос при дамите е дали Тирил Екхоф ще продължава да доминира по този начин. Норвежката е неудържима след победата си в Хохфилцен и заедно с треньора си Патрик Оберегер правят чудеса след чудеса. Сред големите фаворитки за медали отново са Доротея Вирер и Хелена Екхолм, които правят страхотен сезон досега. Не трябва да забравяме и силните Кайса Макарайнен, Жулиа Симон и Жустин Бреза.
 
Световният шампионат в Антхолц е перфектният шанс за Милена Тодорова да натрупа опит на най-високо ниво и да надгради над трите си медала от младежкото световно първенство. 
 
* * * * * * *
 
Световното първенство започва на 13 февруари по Евроспорт 1 и завършва на 23 февруари. 
 
През цялото време с любителите на биатлона ще бъдат дългогодишните коментатори Ива Шкодрева-Карагьозова, Асен Спиридонов и Ангел Искрев.
 
Програма:
 
13 февруари – 15:15 – Смесена щафета
14 февруари – 15:15 – Спринт, жени
15 февруари – 15:40 – Спринт, мъже
16 февруари – 13:45 – Преследване, жени
16 февруари – 15:45 – Преследване, мъже
18 февруари – 15:05 – Индивидуално, жени
19 февруари – 15:05 – Индивидуално, мъже
20 февруари – 16:15 – Единична щафета
22 февруари – 12:45 – Щафета, жени
22 февруари – 15:40 – Щафета, мъже
23 февруари – 13:00 – Масов старт, жени
23 февруари – 15:30 – Масов старт, мъже
 


ИЗБРАНО