Галина Георгиева заменя Иво Атанасов в СЕМ

18 юли 2019 | 06:50 Дачев
Вчера Народното събрание избра Галина Георгиева за член на Съвета за електронни медии (СЕМ) от квотата на парламента. Тя ще заеме мястото на Иво Атанасов, чийто 6-годишен мандат от юли 2013 г. изтича.

Сравнително неизвестната Георгиева бе предложена за поста от от Вежди Рашидов, а в зала - без дебат - получи подкрепата 97 народни представители (гласове на ГЕРБ, ДПС и 1 глас от "Воля"). 57 гласуваха с „против“, 24 се въздържаха. Тя е бакалавър по икономика от УНСС, а професионалният си опит е придобила в медийни компании, кабелни оператори и интернет доставчици. Към настоящия момент работи в ПРОФОН. Била е мениджър национални продажби в "Нетера комюникейшънс", има опит в търговския отдел на "Нова телевизия", където е отговаряла за договарянето с кабелните оператори.

Другият кандидат бе Ия Петкова-Гурбалова, издигната от БСП, но не получи необходимия брой гласове. Тя бе подкрепена от БСП, "Обединени патриоти" и 7 депутати от "Воля". Това предизвика гнева на социалистите, според които има "сговор между ГЕРБ и ДПС". Депутатът Александър Симов счита, че че до момента в СЕМ е имало един представител на опозицията в лицето на Иво Атанасов и че в резултат на гласуването "Делян Пеевски превзе и СЕМ".
В отговор Рашидов заяви, че "ако има някой в този парламент, който да е изказал публично позицията си за Пеевски, това съм аз. Това говорене не е ползотворно и не е хубаво".

Проф. Станислав Станилов (археолог и историк) от "Обединени патриоти" даде пример от изслушването на двете кандидатки в комисията по култура и медии: "Аз зададох на тези двете момичета един въпрос, те не можаха да ми отговорят абсолютно нищо. Те не разбраха какво ги питам. Толкова падна нивото, че аз просто нямам думи."

* * * * * * *

По този начин съставът на СЕМ става изцяло дамски:

- София Владимирова (председател, от парламентарната квота / ГЕРБ),
- Розита Еленова (член, от парламентарната квота / Български демократичен център),
- Галина Георгиева (член, от парламентарната квота / ГЕРБ),
- Бетина Жотева (член, от квотата на президента Плевнелиев) и
- Ивелина Димитрова (член, от квотата на президента Радев).


ИЗБРАНО