Емил Кошлуков е новият генерален директор на БНТ

5 юли 2019 | 15:22 Дачев
На свое заседание днес Съветът за електронни медии избра Емил Кошлуков за генерален директор на обществената телевизия. Неговата кандидатура подкрепиха председателят на Съвета София Владимирова и членовете Бетина Жотева и Розита Еленова, а Ивелина Димитрова и Иво Атанасов гласуваха за Сашо Йовков.
 
Новият генерален директор на БНТ ще встъпи в длъжност след подписване на договор за управление.

Концепцията, с която Емил Кошлуков спечели, залага на модернизация на обществената телевизия. Смята, че тя трябва да се оздрави, така че не просто да се реши финансовата криза в телевизията, но и да не се допуска повече да се стига до такъв дефицит. Той смята, че обществената телевизия трябва да покаже прозрачност при изразходване на средствата като това става чрез предоставяне на информация за бюджетите пред СЕМ, регулярни доклади пред парламентарната бюджетна комисия и Министерството на финансите. Предвижда още създаване на програмен съвет, който да преразгледа цялата програмна схема на обществената телевизия.

* * * * * * *

София Владимирова, председател на СЕМ: 
Емил Кошлуков смята, че пред БНТ има две ключови задачи - оздравяване и модернизация. Той представи концепция, обърната към новите технологични решения и подчерта предизвикателствата пред БНТ - бързото развитие на технологиите, силната конкуренция от търговските телевизии и новите платформи, законовите ограничения на приходите от собствена дейност. Съзнавайки, че БНТ трябва да се ползва от доверието на обществото, предлага множество допълнителни мерки, с които да се повиши общественото доверие. Г-н Емил Кошлуков отговаря в най-голяма степен на изискванията, заложени в процедурата за избор на генерален директор на БНТ на СЕМ и аз предлагам той да бъде избран за генерален директор.
 
Розита Еленова, член на СЕМ: 
Г-н Емил Кошлуков - професионална компетентност, адекватен, цялостен, плътен, изпълнен с конкретика. Кандидатът показва ясни цели и задачи и предлага конкретни действия, чрез които да се покрият исканията, които звучат реалистично и убедително, в пакет с финансови, законодателни, управленски и технологични мерки. Осъзнава отговорната роля на обществената медия, защитата на обществения интерес. Ясно разяснени са предизвикателствата пред БНТ. Залага като база на управлението си контрол, отчетност, прозрачност, публичност.
 
Бетина Жотева, член на СЕМ:
В тази концепция, в този почти академичен документ има и един силен персонален ангажимент на г-н Кошлуков, вкойто той казва, че ще гарантира достойна професионална среда на служителите в БНТ и качествена модерна медия за зрителите. Това звучи много сериозно и аз съм склонна да му повярвам и да му дам гласа си за генерален директор на БНТ, но с една много сериозна забележка - и тя е да запази БНТ като канал за спорт.
 
Ивелина Димитрова, член на СЕМ: 
Една съществена част от изискванията за кандидата за високо обществено доверие и професионално признание, СЕМ трябва да отчита общественото мнение, оценката на журналистическите гилдии, гражданското общество, защото ние избираме не просто ръководител на едно предприятие, а лидер на една обществена културна и национална институция каквато е БНТ. От всичките 6 кандидатури смятам, че в най-пълна степен отговаря г-н Сашо Йовков. Заложих на г-н Йовков заради наистина сериозния професионален опит в БНТ, близо 30 години, и естествено по-задълбочената и разработена концепция.
 
Иво Атанасов, член на СЕМ: 
Г-н Сашо Йовков - добра концепция, смятам и цялостно и в отделните компоненти. За разлика от други кандидати, г-н Сашо Йовко не охули БНТ. Г-н Йовков обещава поетапно повишаване на щатните възнаграждения в националната телевизия. Г-н Йовков е най-убедителен в това отношение и като че ли при него успехът ще бъде хем налице, хем по един сравнително безболезнен начин, така че завършвам с това, че ще гласувам за г-н Йовков.

* * * * * * *
Биографична справка:

Емил Кошлуков е роден през 1965 г. в гр. Пазарджик. Завършва средното си образование в Английската гимназия в гр. Пловдив. Докато отбива военната си служба е осъден за антидържавна пропаганда на 6 години лишаване от свобода и изтърпява присъда като политически затворник в Старозагорския затвор. През 1989 г. излиза от затвора и започва активна дейност. Става председател на Федерацията на независимите студентски дружества (ФНСД). Учредител е на Съюза на демократичните сили (СДС). През 1991 г.  печели стипендия от фондация „Отворено общество“, след което завършва висшето си образование в Калифорнийския университет (Санта Барбара), специалност „Политически науки“.
 
В края на 90-те години Кошлуков създава една от първите неправителствени организации, печелеща проекти с наши и чужди донори в сферата на гражданския контрол и мониторинга върху изпълнителната и законодателната власт. През 2001 г. Емил Кошлуков ръководи предизборния щаб на Симеон Втори, който през лятото на същата година е избран за министър-председател.
В периода 2001-2005 г. Кошлуков е депутат в 39-ото Народно събрание и председател на политическа партия „Новото време“.
 
През 2005-2009 г. е водещ и продуцент на предаването „Таралеж“ в телевизия „Евроком“. През 2010-2014 г. Емил Кошлуков създава и управлява продуцентската компания „Ноу Фрейм Медиа“. За това време „Ноу Фрейм“ заема първо място по брой създадени продукции за българския тв пазар, като фирмата работи едновременно с четирите големи национални телевизии – БНТ, БТВ, Нова ТВ, ТВ7. От 2010 г. до 2014 г. Кошлуков е автор и водещ на „Факторът“ („Уикенд с...) по ТВ7 - първото публицистично предаване в сутрешния пояс на ефира през уикенда. От 2015 г. до 2017 г. Емил Кошлуков работи като водещ в Канал 3 и консултант по различни медийни проекти.
 
От декември 2017 г. е  директор на дирекция „Програма  БНТ 1“, а от  януари 2018 г. е водещ на публицистичното предаване „Още от деня“ в ефира на обществената телевизия. През  април 2019 г. Емил Кошлуков е определен за изпълняващ длъжността генерален директор на БНТ.
 
Носител е на голямата награда от конкурса за телевизионна журналистика „Св. Влас“.


ИЗБРАНО