Mалкият „Льо Ман“ в Хасково пряко по БНТ3

21 юни 2019 | 11:52 Дачев
Сани Жекова, Асен Блатечки и Мартин Чой мерят сили на картинг маратон в Хасково
 
Българската национална телевизия ще предава пряко избрани моменти от второто за Източна Европа отборно картинг състезание по издръжливост от типа „24 часа на Льо Ман". Началото на второто издание „ЕКО 12 часа на България“ е на 23 юни, неделя от 10:30 часа на писта „Мегапорт“ в Хасково, която ще се превърне в „малкия Льо Ман“.
 
Градът ще посрещне 140 участници от 11 националности. Те ще се съревновават в 34 отбора, за да определят най-издръжливия екип на картинг пистата, а целта е да навъртят най-много обиколки в 12-часовото предизвикателство. Финалът на българския „Льо Ман“ се очаква да бъде около 23 часа под празнична заря.
 
24-кратният шампион на България Мартин Чой и 13-кратната национална сноуборд шампионка Сани Жекова ще оглавяват отбори в надпреварата.
В звездния тим на Жекова попадат актьорите Асен Блатечки и Снежана Макавеева, ултрамаратонецът Краси Георгиев, 11-кратният световен шампион по плувен маратон Петър Стойчев, както и рали шампионът Григор Григоров. 
 
За първа година „ЕКО Рейсинг Тийм“, оглавен от Мартин Чой, даде изключителен шанс на двама фенове на адреналина и високите скорости да се състезават рамо до рамо с шампиона. В стартовия списък са още и миналогодишните победители – двама българи, италианец и белгиец, които победиха в първото издание отбора на бившия пилот от Ф1 Витантонио Лиуци и поне още 7 от топ отборите в световен мащаб. 
 
„Личният пример е изключително важен и само чрез него може да се повлияе на повече млади хора за по-активен начин на живот“, сподели организаторът Николай Върбицалиев - единственият българин, състезавал се във Формула БМВ. 
 
* * * * * * *
 
За всички желаещи, които искат да наблюдават звездите на живо, входът ще бъде свободен, а тв зрителите ще могат да проследят състезанието в ефира на БНТ3. Картинг шоуто ще се излъчи в 4 преки включвания на 23 юни от 10:55, 12:05, 13:15 и 22:35 часа по този спортен канал.


ИЗБРАНО