26-годишният Атанас Кателиев е шестият ”Глас на България”

10 юни 2019 | 12:49 Дачев
Варненецът спечели титлата и наградата от 50 000 лева пред 1.3 милиона зрители

Атанас Кателиев е победителят в сезон '2019 на „Гласът на България”.  Той извоюва титлата в конкуренция с още трима финалисти – Кирил Хаджиев-Тино, Надежда Александрова и Ива Георгиева по време на грандиозно двучасово шоу в неделя вечер по bTV.
 
"Стругарят от Варна" донесе първата победа за Графа в тригодишната му история като треньор в музикалното шоу.
„Твоят път тепърва започва. Гордея се с теб, браво!“, прегърна го Влади Ампов на сцената, която избухна в празнични фойерверки. 
 
Финалът прикова пред малките екрани близо 1.3 млн. българи. Над 50% от всички телевизионни зрители по това време са наблюдавали оспорваната битка (по данни на агенция ГАРБ).
 
По време на впечатляващия последен концерт на живо, вокалните таланти от отборите на Иван Лечев, Михаела Филева, Графа и Камелия премериха сили в четири солови изпълнения и четири дуета с треньорите си. Зрителите решиха на крачка от голямата награда от 50 000 лв. да си тръгне соул-дивата от Дубай Ива Георгиева и тийнейджърката с хипнотизиращи сини очи и тембър Надежда Александрова. 
На крачка от голямата победа Ива получи световно признание за таланта си, след като британска група и носителите на „Грами“ Clean Bandit избраха тя да запише нов прочит на техен хит.
 
В последния етап на оспорваната надпревара, Тино и Атанас изпълниха песен, избрана от феновете на предаването в онлайн гласуване. Кателиев изля още веднъж душата си в изпълнение на „Impossible“ на James Arthur, а Тино впусна специфичния си тембър в първия си блус в шоуто с класиката на Elvis Presley „Can’t Help Falling in Love“.
 
32% от зрителите гласуваха за Тино, а мнозинството - 68%, подкрепи Атанас, който спечели и голямата награда от 50 000 лева.
 
С вота си зрителите не само избраха новия „глас на България“, но и подкрепиха една благородна инициатива - приходите от есемес гласуването тази година отиват за възстановяване на опожарените сцени на „Национален студентски дом” и творческата дейност там.
 
* * * * * * *
 
Атанас Кателиев е на 26 години, от Варна. Преди да се яви на кастингите на тъмно споделя времето си между семейната работилница и кварталния пиано бар. В сезон VI Атанас разгърна максимално потенциала си в поп, соул и фънк жанра и накара Графа да  възкликне: „Такъв тембър няма в съвременната БГ музика!“.
 
Кателиев  завършва паралелка с народно пеене и гайда, но има диплома за инженер. В момента работи като учител (по роботика) в Математическата гимназия във Варна. Намира педагогическата професия за твърде отговорна и в близко бъдеще е готов да я замени изцяло с музикална кариера, за която мечтае.
 
Победителят на Графа калява психиката си и като ултрамаратонец. Атанас признава, че участието му в „Гласът на България“ му е дало шанс да придобие самочувствие на сцената.


ИЗБРАНО