КЗК одобри без проблеми сделката за Нова Броудкастинг

22 март 2019 | 17:53 Дачев
Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) със свое решение №368 от 21 март т.г. одобри сделката за закупуването на Нова Броудкастинг груп АД (НБГ) от "Адванс медия груп" ЕАД. Така братята Кирил и Георги Домусчиеви стават новите собственици на трупата медии, включваща телевизия "NOVA". Решението може да бъде обжалвано в 14-дневен срок в съда.
 
Според КЗК планираната концентрация не води до създаване или засилване на господстващо положение, което значително да ограничи или възпрепятства ефективната конкуренция.

* * * * * * *
 
Преди няколко месеца същата комисия в свое решение №70 19 юли 2018 г. забрани придобиването на НБГ от друг кандидат - холандската „ППФ ТМТ Бидко 2". Тогава КЗК отчите "водещите позиции на придобиваното предприятие в областта на медийните услуги, което от своя страна повдига основателни опасения за ефекта от сделката върху конкурентната среда на съответните пазари, както и хоризонтално припокриване на дейностите на участниците в концентрацията на пазара на онлайн търговия".
 
През миналото лято КЗК прецени, че придобиващото дружество имат "значителен опит", поради което "се създават предпоставки сделката да доведе до установяване или засилване на господстващо положение, което значително би възпрепятствало конкуренцията на съответните пазари. Такова поведение би ограничило и нарушило не само конкуренцията на пазара, но и интересите на крайните потребители, предвид обществената значимост на медиите".

* * * * * * *
 
Сега обаче, тъй като придобиващото предприятие се занимава с ветеринарно-медицински продукти, корабоплаване, жп превози и др., то очевидно няма този опит и по тази причина няма да пречи на конкуренцията. "Известно припокриване между дейностите на участниците в концентрацията", което установява КЗК, е само чрез дейността на „Футбол Про Медиа“ ЕООД (от групата на „Адванс Медиа Груп”) и единствено върху придобиването (лицензирането) на права за разпространение на аудиовизуално съдържание.
 
"В конкурентното право се приема, че закупуването на целия капитал на едно
предприятие от купувач, от който до момента придобиваният се явява изцяло
независим, е една от най-чистите форми на промяна в упражнявания контрол, която води до концентрация", пише в решението на КЗК и добавя, че "участниците в сделката не са преки конкуренти на съответния пазар". "Наличието на голям брой конкуренти, включително утвърдени на пазара чуждестранни имена, води до извода, че те ще са в състояние да окажат ефективен конкурентен натиск на новата икономическа група и същата няма да е независима от тях в своето търговско поведение."


ИЗБРАНО