Древен Египет в програмите на Viasat History и Epic Drama

18 март 2019 | 11:53 Дачев
На 1 април, понеделник, идва премиерата на „Египетски загадки“ в 22:00 часа по документалния канал Viasat History.
В уикенда на Лазаровден и Цветница пък, Epic Drama ще покаже минисериала в четири части „Тутанкамон“.

"Египетски загадки" ("Egypt's Unexplained Files", Великобритания, 2018) ще се излъчва всяка вечер от понеделник, 1 април - общо 10 едночасови епизода.
 
Древният Египет е една от най-великите цивилизации на Земята, чиято история се развива в продължение на 3000 години и си остава земя на загадките до ден днешен. Откакто за първи път разчистват пясъка от Големия сфинкс в Гиза, археолози и историци бавно разкриват тайните му през изминалите две столетия. 
 
Експертите обаче вярват, че някои от най-важните открития на този античен свят все още са затрупани от пустинните пясъци. Нова технология се опитва да разкодира най-устойчивите загадки на Египет, които имат потенциала да пренапишат човешката история. "Египетски загадки" изследва тези мистерии, съчетавайки експертен научен анализ със свидетелства от първа ръка от археолози, за да покаже в нова светлина скритите тайни на древния свят.
 
* * * * * * *

"Тутанкамон" ("Tutankhamun", Великобритания, 2016) по Epic Drama започва в събота, 20 април в 20:30 ч.
 
В 4-те едночасови епизода на поредицата по сценарий на Гай Бърт участват Макс Айрънс, Сам Нийл, Ейми Рен, Джонатан Арис, Леон Клингман, Стивън Еразмус, Сюзън Данфорд, Вере Тиндале и др.
 
Действието се развива сред златистите пясъци, надвисналите урви и изпепеляващата жега в Долината на кралете. Мащабната продукция разказва завладяващата лична история на Хауърд Картър - известния британски археолог, открил гробницата на момчето крал Тутанкамон. Виждаме младия Картър през 1905 г., когато предвожда експедиция с жар и плам, но когато страстите се разгарят и той застрашава разкопките, археологическият му лиценз е отменен от Службата за антични разкопки в Кайро.
 
Самотен и презрян от обществото, той живее в трудни условия, докато шансът не го среща със зашеметяващия британски аристократ лорд Карнарвън - ентусиазиран любител археолог, и дъщеря му лейди Евелин. Това довежда до драматична промяна в съдбата на Картър и неочакван шанс в любовта.


ИЗБРАНО