Марин Николов разследва явлението ”корумпиран полицай”

15 март 2019 | 13:04 Дачев
Репортерът публикува филм с разследване на опасните връзки между полицаи и наркодилъри, за порочните практики и полицейския чадър
 
Такса „Спокойствие”, обвързаност с хора от криминалния свят, подкупи – тези думи напоследък се чуват все по-често по повод шумните акции срещу злоупотреби и корупция сред служители на МВР. Тази неделя в предаването „Разследване на NOVA“ репортерът Марин Николов разказва история за опасните връзки между полицаи и наркодилъри, веднага след централните новини.
 
Ивелин Иванов, по прякор Мечката - от Плевен, криминално проявен с множество регистрации в МВР за притежание и разпространение на наркотици, e засечен от охранителните камери на магазин да разговаря с Цветомир Илиев, началник сектор на Криминална полиция, 2 РУ-Плевен.
На кадрите се вижда, че Иванов подава нещо на Илиев... Преди да бъдат арестувани и обвинени за наркоразпространение, Иванов и групата му са имали множество съмнителни контакти с полицаи на ниско и високо ниво, признават част от тях при разпитите си.
 
Екип на телевизията показва записите на комисар Петър Енчев, заместник-директор на ОД на МВР-Плевен. В резултат, ведомството официално изземва от NOVA показания запис. Директорът Красимир Начев назначава комисия за вътрешна проверка по видеото.
 
Как се доказва явлението „корумпиран полицай?” Колко чисти могат да бъдат контактите между шефове на криминална полиция и звезда от наркобизнеса? Колко неволни могат да бъдат грешките на служителите на реда в полза на преследвани криминално проявени? Къде е границата между служебните и нерегламентираните връзки? Какъв е рискът полицай да падне в жертва на война за разчистване на сметки и територия? 
 
Отговорите - в неделя вечер.