Николай Иванов в „Операция: История“ - Левски и Бенковски

22 февруари 2019 | 15:41 Дачев
Апостола е погребан като духовно лице; заедно с костите на Левски е намерена и главата на Бенковски
 
Броени дни след 146-ата годишнина от смъртта на Апостола, в предаването „Операция: История“ по Bulgaria ON AIR гостува историкът и писател Николай Иванов. Той е превърнал в своя кауза търсенето на гроба на Левски.
 
Наистина ли върху гроба на Левски днес паркират коли? Къде са се загубили костите на Апостола и на великия Бенковски? На 24 февруари в предаването Николай Иванов ще представи вълнуващи разкрития, базирани на официални документи и задълбочени проучвания. 
 
По думите му, гробът на Левски се намира на ул. „Дамян Груев“ №6 в София, където са се намирали тогавашните християнски гробища. С костите на Апостола е била погребана и отрязаната глава на Бенковски.
„Тя е била използвана като веществено доказателство по време на съдебния процес срещу въстаниците от Априлското въстани“, казва Иванов пред водещия Росен Петров.
 
Повече за знаменателното събиране на костите на Левски и Бенковски в един гроб и заслугите на българската еврейска общност в издирването на останките им, ще видим тази неделя, от 16:30 часа.


ИЗБРАНО