Отсъствие на християнска тематика от културната столица

10 януари 2019 | 14:35 Дачев
Пловдив – новият Вавилон!? Или доколко познаваме Библията – в предстоящия брой на „Вяра и общество” по БНТ1, в събота, 5 януари 2019 от 14:00 ч.
 
Темите в едночасовото предаване:
 
Европейска култура, която отбягва християнството:
 
В деня, когато официално ще бъде даден старт на инициативите от проекта Пловдив-2019, европейска столица на културата, в предаването ще бъдат дискутирани теми, по които все още няма ясен отговор. И едва ли ще има скоро, поне от отговорните фактори.
 
Какво символизира светлинната инсталация във вид на кула в центъра на града под тепетата, с която градът ще стане културна столица на Европа през тази година? Защо в обществените среди тази инсталация се нарича „Вавилонска кула”, която всъщност е библейски символ на човешката гордост и разделението? Защо организаторите на културните събития от едноеменната общинска фондация отричат кулата в Пловдив да има нещо общо с „Вавилонската” и защо кметът на същата тази община още през 2014 г. заявява: „...ние изграждаме нашата Вавилонска кула”?! 
 
Възможно ли е непознаването на Библията да приравни етнорелигиозното многообразие на Пловдив със старозаветния образ на Вавилонската кула, който има единствено отрицателен смисъл.
 
Втората тема е очевидното отсъствие на християнската и изобщо религиозната тематика от инициативите „Пловдив-2019, европейска столица на културата”. 
Защо един град с древни християнски пластове, в който са представени всички традиционни християнски и нехристиянски изповедания на Европа, не желае да ги свърже с европейската култура? Бяга ли Европа от християнството или ние имаме някакви нашенски български комплекси? 
 
Отговорите на тези и други въпроси Горан Благоев ще търси със своите събеседници: проф. Мария Шнитер от Пловдивския университет, доц. Екатерина Дамянова, специалист по библейска археология от Богословския факултет на Софийския университет и писателя Александър Урумов, който е член и на една от евангелските църкви в България. 
 
Ще чуете също позицията на Светлана Куюмджиева, артистичен директор на общинска фондация „Пловдив 2019“. 
 
Светиня на повече от 2000 години:
 
Докато европейската столица на културата неглижира християнското наследство, екипът на предаването ще ни заведе при „Червената църква” край Перущица. От директора на тамошния музей доц. Веселина Вачкова ще научим, защо и как върху основите на едно тракийско светилище се изгражда Господен дом, как той пази блясъка на древното християнство по нашите земи и какви тайни крият неговите внушителни размери и невероятна стенопис.
 
Книга, която е приета еднакво добре от всички християни:
 
Тони Николов и Емил Димитров ни представят най-новото издание на български на популярната в целия свят книга на Гилбърт Честъртън „Ортгодоксия”. Ще научим и как един автор на заплетени криминални сюжети от ранга на Конан Дойл и Агата Кристи всъщност е истински апологет на християнството.


ИЗБРАНО