Хю Грант на малък екран след 25-годишно отсъствие - довечера

2 ноември 2018 | 17:09 Дачев
Един много английски скандал“ ("A Very English Scandal" - биографична криминална комедия) с премиера днес по HBO от 22:00 ч.
 
Минисериалът в три части е шокиращата истинска история на първия британски политик, съден за заговор за убийство. Краят на 1960-те години, хомосексуализмът току-що е бил декриминализиран. Лидерът на либералите и най-младият лидер на партия във Великобритания за последните сто години Джереми Торп (Хю Грант) има тайна, която отчаяно се опитва да запази. Докато бъбривият му бивш любовник Норман Скот (Бен Уишоу / Ben Whishaw) е наоколо, бляскавата кариера на политика е в опасност и Торп стига до извода, че има само един начин да се спаси – да го накара да замълчи завинаги.
 
Вижте трейлъра (41 сек., български субтитри).
 
Процесът срещу Джереми Торп променя политиката завинаги, а британското общество разбира най-тъмните тайни на властимащите и докъде са готови да стигнат, за да ги запазят.

* * * * * * *
 
Адаптацията маркира завръщането на Хи Грант към продукции от малкия екран след 25-годишна пауза. Той коментира решението си, като споделя, че когато получил сценария, не е гледал дали е за сериал или филм, но тенденцията за сериали, които са достъпни през стрийминг е това, което е натежало. 
„Макар да съм малко сноб в избора си на роли в сериали и се лаская от блясъка на киното, днес всичко е дигитално и се гледа на екрани с все по-малък размер – днес живеем в ерата на онлайн стрийминга, така че приех това предизвикателство.“
 
Филмът е адаптация на романа по действителен случай на Джон Престън. Сценарият е на гей-автора Ръсел Т. Дейвис, а режисурата е поверена на Стивън Фриърс
Продукцията е кооперация между Sony Pictures Television и BBC..
 
Премиерата е днес от 22:00 часа по HBO, другите две части ще се излъчат в следващите петъци. И трите части на минисериала вече са достъпни и в онлайн стрийминг платформата, където историята може да се изгледа наведнъж.
 
* * * * * * *
 
Първа част
Англия, 1960-те, политикът Джереми Троп започва бурна връзка с младия Норман Скот, но когато тези отношения се задълбочават, Норман става нежелана тайна, която Джереми трябва да крие на всяка цена.
 
Втора част
Джереми е на крачка от мечтания пост на министър-председател, а Норман изисква това, което му е обещано преди време. Дали тайната афера на Троп не е прекалена заплаха за успешната му кариера и докъде ще стигне в стремежа си да накара Норман да си мълчи?
 
Трета част
Оживял след опит за покушение, Норман обвинява публично Джереми, че именно политикът стои зад поръчката на убийството му. След години игра на котка и мишка Норман и Джереми най-накрая се изправят един срещу друг в съда и пред погледа на целия свят.