Пак продават NOVA, този път на чешки милиардер

19 февруари 2018 | 14:58 Дачев
От прессъобщение, публикувано на сайта на MTG, е видно, че шведската медийна група е подписала споразумение да продаде притежаваните от нея 95% от "Нова броудкастинг груп" на PPF Group - холдинг, контролиран от най-богатия чех Петр Келнер.
 
В текста се посочва, че чрез стойността на сделката се прави оценка на 100% от българската медийна група - 185 млн евро. Когато купи "Нова телевизия" през 2008 г. скандинавската група плати 620 млн. евро. 
 
Плащането ще се извърши изцяло в брой, допълват от MTG. Приключването на сделката ще стане след одобрение от регулаторните органи, но страните по нея очакват това да стане през първата половина на тази година. Според Йорген Линдеман, президент и главен изпълнителен директор на MTG, цитиран в съобщението, инвестициите на MTG се пренасочват към "Nordic Entertainment" - услуги по стрийминг, VOD по абонамент, платена телевизия по сателит, IPTV и интернет, онлайн радио, продуциране на съдържание. MTG възнамерява да прекрати международната си дейност и да се съсредоточи върху скандинавския регион.
 
* * * * * * *
 
54-годишният милиардер Петр Келнер контролира PPF Group, източноевропейска инвестиционна група с активи в размер на 35 млрд. евро (към 30 юни 2017 г. по данни на агенция Bloomberg). Регистрираната в Амстердам компания притежава 80% от мобилния оператор O2 - най-големия в Чехия, на производителя на злато Polymetal International и компанията за потребителско финансиране Home Credit Group. 
 
"Нова Броудкастинг Груп“ притежава телевизия NOVA с 650 души персонал и други телевизии (Diema, спортните канали "Diema Sport", "Nova Sport"), списание „Ева“, интернет групата „Нетинфо“ и др.
 
* * * * * * *
 
PPF Group - холдинг е спрягана за купувач и на мобилния оператор "Теленор".

Преди по-малко от година стокхолмски финансов таблоид разбуни духовете в България като съобщи, че Modern Times Group (MTG) продава бизнеса си в България за около 100 млн евро.



ИЗБРАНО