Петимата финалисти в селекцията за Детска Евровизия 2016

9 юни 2016 | 15:08 Дачев
Финалът на „Децата на България са супер” е в събота
 
Петима участници отиват на финала на националната селекция за български представител в Детската Евровизия 2016, която тази година ще се проведе в Малта. В решителната надпревара ще се включат Преслава Петрова от гр. Търговище, Димитрина Германова от гр. Добрич, Лидия Ганева от гр. Пловдив, вокална група „Бон-Бон” и Симона Кръстева от гр. София, които на полуфинала снощи журито класира с най-висок брой точки. 
 
С блестящите си изпълнения те извоюваха правото да се явят на финала на националната селекция „Децата на България са супер”, който ще се излъчи на живо по БНТ1 в събота (11-ти юни) от 21:30 часа. 
 
Петимата финалисти ще представят по две песни по техен избор, като едната трябва да бъде българска песен, изпята на български език. 
 
Зрителите ще участват в определянето на новия български представител в престижния песенен конкурс, като изпратят SMS по време на финалното шоу. Журито ще оценява участниците по петобалната система, а за вота на зрителите ще има специално обявен номер при максимално допустим брой гласувания за един участник 5 бр. за всяко изпълнение. По регламент, гласовете на журито и зрителите е с тежест 50/50, но при равен брой точки превес ще има зрителският вот.
 
* * * * * * *
 
Допълнителна информация за финалистите: 
 
Преслава Петрова е на 12 години от гр. Търговище. Освен че, отделя сериозно внимание на своята музикална подготовка, тя участва в олимпиади по математика, български и английски език, география, история. Отделя време и за тренировки по баскетбол.
 
Димитрина Германова е на 12 години от гр. Добрич. Пеенето и танците са нейните страсти, на които посвещава цялото си свободно време. През летните ваканции снима филми по свой сценарий, заедно с любимите си братовчеди.
 
Лидия Ганева е на 10 години от гр. Пловдив. Тя расте в буквалния смисъл зад кулисите на големите сцени. Майка й е народна певица, а баща й – професионален танцьор в ансамбъл „Тракия”. Освен любов към музиката, тя наследява от родителите си и страстта към дългите пътувания.
 
Вокална група „Бон-Бон” участва в националната селекция с 6-има изпълнители. Освен че пеят прекрасно, всяко едно от тях свири и на различни музикални инструменти. Това са Далия Врана и Рая Тучева (пиано), Никол Цолова (флейта), Кристиян Върбановски (китара), Рая Христова (виола) и Сара Чакърова (ударни).  
 
Симона Кръстева е на 12 години от гр. София. Винаги преди да излезе на сцената има свой запазен ритуал – притиска пулса на лявата си ръка, за да се успокои, усмихва се и прошепва на ум своя девиз „Аз мога да го направя”. Домашните й любимци са две зайчета – Рони и Мими. Но обещава, че при подкрепа от страна на журито е готова да ги прекръсти на Теди и ВенЗи.


ИЗБРАНО