Разтърсваща екранизация за президента Линдън Джонсън: неделя

20 май 2016 | 18:31 Дачев
До самия край ("All the Way", 2016) - телевизионен филм на HBO Films и Amblin Entertainment, изпълнителен продуцент Стивън Спилбърг
 
Премиера - на 22 май от 21:00 ч. по HBO, на разположение и в HBO GO и HBO On Demand.
Вижте трейлъра.
 
Под режисурата на 58-годишния носител на 4 награди "Еми" Джей Роуч и с блестящото превъплъщение на Брайън Кранстън, номиниран за Оскар за "Тръмбо", аудиторията ще може да почувства тази историческа роля на президента в критично важен повратен момент от американската история.
 
Филмът е по наградената с "Тони" през 2014 г. едноименна пиеса (премиера 2012 г.) на американския драматург, сценарист, актьор и продуцент Робърт Шенкан. Биографичната историческа драма предлага разтърсващ поглед зад кулисите към бурната първа година (1963 - 1964) от президентството на Джонсън, положил клетва малко след убийството на Дж. Ф. Кенеди. Новият президент трябва да се справи с ескалацията на напрежението покрай войната във Виетнам, да балансира интересите на всички, преди да подпише Закона за гражданските права и да спечели изборите за цял мандат като президент.
 
Стивън Спилбърг от "Amblin Entertainment": "Очарован съм, че благодарение на НВО, спечелилата театрална награда Tony пиеса на Робърт Шенкан достига телевизионната аудитория!"
 
След като бе аплодиран от критиката и спечели награди на Бродуей, "До самия край" идва на български екран на 22 май почти синхронно с американската си тв премиера. Брайън Кранстън е носител и на 4 четири награди Emmy® за “В обувките на Сатаната” и повтаря ролята си, спечелила му театралната награда Tony при неговия дебют на Бродуей. Екранизацията на HBO Films е по адаптиран сценарий на самия Робърт Шенкан, който е и носител на Пулицър (1992 г.) за поредицата от 9 едноактови пиеси "The Kentucky Cycle" и има две номинации за Emmy® (2010 г.) за сценария на сериала „Пасифик“.
 
Редом с Кранстън играят Антъни Маки (като Мартин Лутър Кинг мл.), Мелиса Лио (лейди Бърд Джонсън), Брадли Уитфорд (Хубърт Хъмфри) и Франк Лангела (сенатор Ричард Ръсел).
 
* * * * * * *
 
Екранизацията на НBO Films проследява Линдън Джонсън в началото на мандата му, когато той излага позицията си на риск заради безпрецедентния дотогава Закон за граждански права. Джонсън се оказва между моралните императиви на д-р Мартин Лутър Кинг и очакванията на лидерита на южняшката Демократическа партия, които го докарват на власт. Докато Кинг упражнява натиск върху Джонсън, същевременно контролирайки по-радикалните елементи в движението за граждански права, Джонсън проправя път на проектозакона в Конгреса, като печели убедително срещу Бари Голдуотър, но уронва подкрепата на Юга за Демократическата партия. 
 
“Докато справедливостта е далтонист, докато образованието не вижда малцинствата, докато възможностите се определят от цвета на кожата ти, еманципацията ще бъде само един лозунг, но не и факт.“ -Линдън Б. Джонсън.


ИЗБРАНО