Първи финалист на „Надиграй ме в училище”

25 април 2016 | 11:44 Дачев
Ани Михайлова от „Шоуто на Канала” влезе в журито на танцовото риалити на БНТ 2, зрителските есемеси решиха крайния победител
 
Град Пордим (близо до Плевен) е първият финалист в танцовото шоу „Надиграй ме в училище” на БНТ 2. В оспорвана битка в стартовия епизод на сезон 7 на фолклорното риалити, учениците от СОУ „Св. Св. Кирил и Методий” надиграха своите връстници от СОУ „Константин Константинов” - Сливен, като макар и с малка преднина си осигуриха място на финала на 19 юни.
 
Първата надпревара от танцовия формат бе излъчена пряко от Студио 1 по БНТ 2 и БНТ Свят.
 
Журито оцени високо и двата отбора, които бяха с почти равни точки в кръговете, но в крайна сметка решаващи за изхода на двубоя се оказаха зрителските есемеси, с които всеки можеше да подкрепи своите фаворити в хода на предаването. Именно любовта на зрителите от Пордим, които явно бяха по-активни в подкрепата си, помогна на техните любимци да си проправят път към финала на „Надиграй ме в училище”.
 
Емоциите и изкусните танци на децата превърнаха Студио 1 на БНТ в истинска феерия от неравноделни ритми и празник на фолклора. Участниците, които този сезон са възпитаници на 12 училища по изкуствата и хореографски паралелки, трябваше да се справят с предизвикателството на четири кръга. 
 
На старта на „Надиграй ме в училище” стана ясно и кое е журито, което заедно със зрителите, ще оценява представянето на децата. В него отново е хореографът и дългогодишен солист на Ансамбъл „Пирин” Антоанета Асенова-Данова, Мариян Василев - дългогодишен преподавател по  български танци в НУТИ и художествен ръководител на ансамбъл „Правец” Мариян Василев, и актрисата от „Шоуто на Канала” Ани Михайлова.
 
Водещ е хореографът на Ансамбъл „Чинари” Асен Павлов, а музикалният съпровод отново е поверен на виртуозите от група „Арта” с ръководител Костадин Генчев.
В първия кръг снощи Асен Павлов покани участниците да танцуват хоро по свой избор. Отборът на Пордим с ръководители Даниела Желязкова и Нивелин Кръстев се представи със „Северняшки танц”, а Сливен, където хореографи на децата са Магдаленка Кисьова и Борислав Кисьов – с фрагмент от „Тракийска сюита”.
 
След края на първи кръг всеки от отборите представи носиите, с които са облечени. Истинска атракция предизвика автентичното сватбено облекло от Плевенския регион, а децата разказаха какво знаят за него.
 
* * * * * * *
 
Оспорваната битка от първия се пренесе и във втория кръг, в който всеки от отборите се представи с хоро от своя регион. За него Пордим избраха черкезко, а Сливен – боалийско хоро.
 
Освен приятели и съученици, които бяха в студиото, за да подкрепят двата отбора, те имаха и известни от техния регион поддръжници. За отбора на Пордим това бе академик Венко Александров - световно известен лекар анестезиолог, а за Сливен - Галя Захариева, народен представител, заместник -председател на комисията по образование  и наука в Народното събрание.
 
Третият кръг изправи отборите пред предизвикателството да изиграят избрано от журито хоро. Особено любопитен бе четвъртият кръг, в който фолклорната битка се пренесе в „тежката артилерия” и на сцената излязоха хореографите им, за да се надиграват на четири вида ръченица.
 
* * * * * * *
 
След като водещият обяви победителите, всички се хванаха на кръшно дайчово хоро.
 
Следващият кръг на „Надиграй ме в училище” на 8 май, неделя, ще предизвика на дуел учениците от СОУ „Отец Паисий“ гр. Враца и СОУ „Емилиян Станев“ гр. Велико Търново. Той ще бъде излъчен пряко в ефира на БНТ 2 и БНТ Свят от 20:00 часа.


ИЗБРАНО