Риалити: тръгва ”Надиграй ме” сезон 7 по БНТ2

4 април 2016 | 13:48 Дачев
Най-гледаното реалити на БНТ2 – „Надиграй ме” - влиза в българските училища. Седмият сезон на фолклорното шоу стартира на 24 април 2016 (неделя) в 20:30 часа по два канала - БНТ2 и БНТ Свят, за да предизвика танцовите умения на ученици от хореографски паралелки в цялата страна.
 
Първият епизод на предаването, което тази година носи името „Надиграй ме в училище”, ще бъде излъчен пряко от Студио 1 на БНТ.
 
За 7-а поредна година националната медия продължава инициативата си в подкрепа на българските традиции след огромния успех на 6-ия сезон, чийто финал достигна рекорден рейтинг по гледаемост. За седем години БНТ2 реализира издания на „Надиграй ме” за деца и балканско надиграване, излезе на открито и възроди традицията на неделните хора в шести сезон, организира надигравания в софийските райони Банкя, Кремиковци и Сердика.
 
Сега екипът на медията се обръща към най-младите, за да им даде възможност в ефир да покажат любовта си към традицията и народните танци.
 
Кампанията е подкрепена от Министерството на образованието и науката.
 
* * * * * * *
 
Екатерина Генова, директор на Дирекция „БНТ Свят и региони”:
„За седем години доказахме, че телевизията може да поднесе по най-атрактивен начин интереса към българските  народни танци на хора от всички поколения. А той продължава да се разраства – доказателство за това са десетките клубове и хилядите българи, които играят в тях. Като обществена телевизия, БНТ2 отговаря на големия зрителски интерес и с новия сезон, в който ще дадем възможност на ученици да се изявят на екрана на БНТ2, ще видим уменията и познанията им за българския фолклор, ще разберем с какво ги привличат традициите и българските танци. И може би нашето послание ще бъде „хората всъщност са уроци по родолюбие, нека се изучават от всички в училище“.
 
* * * * * * *
 
Водещ и на новия сезон ще бъде хореографът на ансамбъл „Чинари” и един от авторите на формата Асен Павлов, който вече седем години е на екран с танцовото шоу.
 
„В основата на всичко в традицията стоят децата. Предавайки на децата хората, предизвиквайки в тях интерес към фолклора, смятам, че е една кодировка за бъдещо развитие и съхранение на българската традиция”, каза Асен Павлов.
 
„Надиграй ме в училище” ще изправи едни срещу други в танцова надпревара ученици от 5 до 8 клас на хореографските паралелки в 12 училища в цялата страна. Това са възпитаниците на:
- Националната гимназия за хуманитарни науки и изкуства “Константин Преславски” от гр. Варна,
- 144 СОУ “Народни будители” - гр. София,
- СОУ “Св. Св. Кирил и Методий” - гр. Пордим,
- СОУ “Константин Костантинов” - гр. Сливен,
- СОУ “Отец Паисий” - гр. Враца,
- СОУ “Емилиян Станев” - гр. Велико Търново,
- СОУ “Св. Св. Кирил и Методий” - гр. Видин,
- 140 СОУ “Иван Богоров” - гр. София,
- СОУ “Св. Св. Кирил и Методий” - гр. Пловдив,
- СОУ “Св. Климент Охридски” - гр. Добрич,
- СОУ “Добри Чинтулов” - гр. Бургас и
- СОУ “Сава Доброплодни” - гр. Шумен.
 
В надиграванията, които ще се излъчват всяка неделя пряко от Студио 1 на БНТ, учениците ще демонстрират уменията си в различните народни танци в 6 кръга, като ще бъдат оценявани от жури.
 
Зрителите на БНТ 2 и БНТ Свят отново ще имат възможност да подкрепят своите фаворити чрез гласуване с SMS на всеки от кръговете.
 
* * * * * * *
 
В първия кръг надиграването ще е между възпитаниците на Националната гимназия за хуманитарни науки и изкуства “Константин Преславски” от гр. Варна и учениците от 144 СОУ “Народни будители” от гр. София. 
 
Това стана ясно на жребия, който беше изтеглен в ефира на сутрешния блок на БНТ2. Как ще се представят те – ще стане ясно на 24 април.


ИЗБРАНО