Георги Бърдаров е новата литературна звезда

24 декември 2015 | 13:30 Дачев
Доцентът победи в писателското риалити „Ръкописът

Преподавателят в Софийския университет „Св. Климент Охридски” доц. Георги Бърдаров е победител в първия по рода си реалити формат за дебютиращи писатели в България – „Ръкописът”. Авторът на „Аз още броя дните” спечели в конкуренция със 72-ма участници, чиито романи в продължение на три месеца се състезаваха в предаването на БНТ.
 
Ръкописът на Георги Бърдаров ще се превърне в роман и ще бъде публикуван от издателство „Сиела”, за да стигне до читателите през февруари 2016 г. Контрактът бе връчен на Георги Бърдаров от изпълнителния директор на „Сиела” Веселин Тодоров.
 
„Аз още броя дните” разказва история за любовта между мюсюлманин и християнка по време на обсадата на Босна и Херцеговина през 1992 година. 
 
* * * * * * *
 
„Радостта ми от тази победа е детска, като на малчуган, който току-що е спечелил мач”, бяха първите думи на доц. Бърдаров. Той бе поздравен на сцената от всички участници във формата, както и от журито, което в продължение на 12 седмици оценяваше представянето им в различните литературни изпитания – писателите Ваня Щерева, Захари Карабашлиев и Владимир Зарев. „Всеки един от участниците напълно заслужаваше да спечели и да бъде на моето място сега, защото сме много силен екип и се надявам издателствата да ги подкрепят. Може би дотук ме доведе моята консистентност в целия формат и това, че с текстовете показах най-разнообразни лица”, допълни победителят във формата.
 
„БНТ ще представи останалите 5 романа, достигнали до финала, пред издателите в България с помощта на Асоциация „Българска книга”, защото екипът смята, че всички те заслужават да бъдат публикувани” - заяви програмният директор на БНТ 1 Севда Шишманова. Сред тях е и най-младият участник във формата – 21-годишният Денис Българанов.
 
Част от участниците, екипът на „Ръкописът”, писатели и интелектуалци изгледаха снощи на живо последния епизод в литературния клуб „Перото” в Националния дворец на културата.
 
„Победител в този формат е медията която създава контекст на литературата. Най-важното, което направи „Ръкописът” е, че създаде общност от хора, споделящи общи ценности и преживявания”, каза водещият на предаването – драматургът и писател Георги Тенев.
Продуцент на “Ръкописът” е БНТ, режисьор - Милко Лазаров, а изпълнителен продуцент – "Ред Карпет“.
 
* * * * * * *
 
Георги Бърдаров е доцент в Геолого-географския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски". Той е зам.-декан на факултета и ръководител на катедрата по Социално-икономическа география. Автор е на десетки научни и популярни разкази. Трикратен победител в състезанието за оратори, презентатори и разказвачи „Майстор на думите”.
 
Преди две години разказът му „За петата ракия или колко е хубав животът” се превърна в най-четения български разказ в интернет.
 
Дългогодишен сценарист на няколко телевизионни предавания, гордее се с произхода си от село Кулата, фен е на футболния отбор на Уругвай.


ИЗБРАНО