В сряда е големият финал на „Ръкописът”

22 декември 2015 | 15:49 Дачев
Пряко в ефира на БНТ от 21:00 до 23 часа в сряда, 23 декември, ще стане ясен победителят в литературното предизвикателство
 
Последният епизод на „Ръкописът” ще открие нова литературна звезда. Авторът на един ръкопис ще получи договор, първият му роман да бъде издаден от „Сиела” и така хиляди читатели да се запознаят с творбата му.
 
Почти 3 месеца след началото на предаването, с което БНТ промени представата за реалити шоу, предстои големият финал на „Ръкописът” – единственото по рода си телевизионно състезание за дебютиращи писатели. 5 автора, които се пребориха със сериозна конкуренция и преминаха през тежки творчески задачи, ще трябва да преодолеят още предизвикателства в последния епизод.
 
Режисьорът Иван Добчев и актрисата Снежина Петрова ще им помогнат да се подготвят за тях и да представят задачите си. Специален гост е литературната звезда Тайе Селаси, която беше и член на журито на италианския формат „Masterpiece”.

Имената на финалистите са: 
 
Любослава Трайкова (старши-експерт „Човешки ресурси” към Върховния касационен съд) с романа си „Преобръщане”;
 
Ралица Стоянова (копирайтър, блогър, журналист) с романа „У-хромозома”
 
Васил Панайотов (автор в онлайн издания) с романа „Отчужден”
 
Доц. д-р Георги Бърдаров (преподавател по етно-религиозни конфликти) с романа „Аз още броя дните”
 
Пламен Глогов (режисьор) с романа „Паметник”
 
* * * * * * *
 
72-ма претенденти стартираха точно преди 12 седмици участието си в „Ръкописът”, минавайки през прецизна селекция. В продължение на три месеца те преминаха през куп провокативни и забавни предизвикателства, поставящи на изпитание таланта и фантазията им. Срещнаха се с елита на литературната общност у нас, с представители на филмовия и шоубизнес, сблъскаха се дори с екстремни преживявания, които изследваха ръба на възможностите им.
 
Сред специалните гости в „Ръкописът” бяха Явор Гърдев, Раймонд Вагенщайн, Димитър Коцев-Шошо, Владимир Пенев, Васко Василев, Светлозар Желев, Бойко Василев, Захари Бахаров, Ицо Хазарта, Йордан Антов, Емилия Дворянова, Лили Игнатова, Кристин Димитрова, Тома Марков, носителката на „Пулицър” Елизабет Франк, Емил Андреев, Владислав Тодоров, Елена Алексиева и много други.
 
През мрежата от предизвикателства и най-различни задачи умело ги преведе менторът и водещ на формата – писателят и драматург Георги Тенев, работиха по текстовете си с Богдан Русев. Уменията им бяха оценявани от признатите и от читателите, и от литературната общност писатели Владимир Зарев, Захари Карабашлиев и Ваня Щерева в качеството им на жури.
 
* * * * * * * *
 
Продуцент на “Ръкописът” е БНТ, режисьор на формата Милко Лазаров, а изпълнителен продуцент – "Ред Карпет“.
 


ИЗБРАНО