Носителка на „Пулицър” обучава финалисти в ”Ръкописът”

4 декември 2015 | 14:00 Дачев
След деветия епизод в сряда, шоуто напусна още един участник - останаха 8 участника
 
Носителката на наградата „Пулицър” Елизабет Франк (Elizabeth Frank) бе специален гост в деветия епизод на литературното реалити на БНТ „Ръкописът”. Родената в Лос Анджелес писателка, която бе удостоена с престижния приз през 2006 година за биографията на поетесата Луиз Хоугън, се срещна с деветимата претенденти в рамките на „Академията”. Те чуха от нея ценни съвети как трябва да подхождат към процеса на писането, върху какво да акцентират и как да станат още по-добри в това.
 
Преди един от конкурентите да напусне завинаги шоуто, те минаха през поредните провокативни предизвикателства, разделени на три групи.
 
Любослава Трайкова, Васил Панайотов и Пламен Глогов се озоваха в специална стая, създадена от сценографа Ванина Гелева. Помещението трябваше да им послужи за вдъхновение да опишат човека, който живее в този дом. „Усетете своя бъдещ персонаж, разгледайте стаята му, поровете книгите, които чете... Сътворете го”, посъветва ги водещият Георги Тенев.
 
Заедно с журито текстовете на тримата участници оценяваше и писателката Кристин Димитрова, носителка на наградата „Рицар на книгата” за 2006 година.
 
След като обсъди как се е справил всеки от тях, журито изпрати на елиминации Пламен Глогов.
 
* * * * * * * *
 
Не по-малко интересна и вълнуваща бе срещата за другите трима участници: Светозара Давидкова, Любомир Халачев и Георги Бърдаров, които получиха шанса да посетят дома на писателя Георги Марков и да се срещнат с неговия братовчед Любен Марков. След като изслушаха разказа му за живота на погубения от службите автор на „Задочни репортажи за България”, тримата представиха текстовете си пред журито и специалния гост - журналистът, преводач и един от най-добрите познавачи на живота и творчеството на Георги Марков – Тони Николов. Задачата бе участниците да „влязат в кожата” на писател, на когото след 24 часа предстои да напусне родината си завинаги. След като изслуша текстовете, журито изпрати на елиминации Светозара Давидкова.
 
Третата група - Ралица Стоянова, Дилиян Манолов и Денис Българанов, се срещна с журналиста и сценарист Александър Чобанов, който им разказа как се пише синопсис на филм и им постави задача да подготвят киноадаптация върху романа си. След края на четенията, Дилиян Манолов бе изпратен от журито на елиминации.
 
Малко преди края на епизода, дойде време и изпратените на елиминации Пламен Глогов, Светозара Давидкова и Дилиян Манолов, да получат задача и да се борят за оставането си в шоуто. Този път те трябваше да напишат рекламен текст, като свържат герой от романа си със своя търговска марка. Преценката на журито след края на задачата бе, че шоуто напуска Дилиян Манолов.
 
Така, за следващия епизод на „Ръкописът” остават 8 участника.
 


ИЗБРАНО