Берковица победи в ”Надиграй ме на неделното хоро”

22 юни 2015 | 19:38 Дачев
Шефът на Детската Евровизия бе специален гост на шоуто пред храм-паметника „Александър Невски“
 
Берковица е големият победител в шестия сезон на танцовото фолклорно шоу на БНТ 2 „Надиграй ме“. Отборът на „Танцувай за здраве“ събра най-голям процент от гласовете на зрителите, като вотът за тях надделя в последния, трети кръг на зрелищното надиграване на открито.
 
Втори се класираха „Слънце“ от Ихтиман, а трети – „Фолк фитнес“ от Дупница.
 
Изпълнителният директор на Детската Евровизия Владислав Яковлев бе специален гост на финала на „Надиграй ме на неделното хоро“, което за първи път от създаването си напусна пределите на студиото и тръгна из България, за да възроди традицията на неделните хора. Шефът на песенния конкурс, който ще се състои в София на 21 ноември, изгледа зрелищния спектакъл, който се проведе снощи на площада пред храм паметника „Св. Александър Невски“. 
 
Там бяха и генералният директор на БНТ Вяра Анкова, директорът на БНТ 2 и БНТ Свят Екатерина Генова, кметът на гр. София Йорданка Фандъкова и заместник-кметът на столицата Тодор Чобанов.
 
„Това е много родолюбива, много българска инициатива на БНТ 2, която ние подкрепяме и ще се радваме да продължи да се случва и в районите на София. Там където хората живеят и биха се чувствали най-добре, в неделя да излязат и да се включат в танците“, каза кметът на София Йорданка Фандъкова.
 
Стотици участници и зрители изживяха невероятни емоции в оспорваната танцова надпревара, която превърна пространството пред катедралния храм в цветна феерия от багри, носии и фолклорни ритми, а заключителното издание на предаването – във всенароден празник. Шоуто се предаваше директно на голям екран, монтиран пред храма, а също така и пряко по БНТ 2 и БНТ Свят.
 
„С това шоу БНТ и в частност БНТ 2 изпълнява своята обществена мисия да бъде по-близо до хората и своите зрители и да им предложи едно качествено и много добро развлечение. Надявам се и имам обещанието на много кметове в страната, че неделното хоро ще стане традиция, дори и без нашите камери да присъстват там. А ние обещаваме на всички, които организират такива неделни хора, че ще ги заснемем и ще ги направим достояние на зрителите“, каза Екатерина Генова, директор на „БНТ Свят и региони“. 
 
* * * * * * *
 
Повече от два часа продължи надиграването на седемте отбора, които спечелиха регионалните надигравания – Берковица, Ботевград, Габрово, Дупница, Ихтиман, Правец и Самоков. Те се състезаваха в три изключително зрелищни кръга. В първия, под ръководството на двамата водещи – хореографът Асен Павлов и актьорът Божидар Попчев, всеки един от отборите се представи с хоро по избор от региона. Голямото предизвикателство бе вторият, т.нар. „Кръг на майсторите“. В него музикалните домакини на вечерта –Софийски духов оркестър с диригент Юли Дамянов и Оркестърът за народна музика на БНР с диригент Димитър Христов, изсвириха осем фрагмента от осем популярни хора. Отборите трябваше да участват с по осем представители, всеки от които на момента да изиграе това, което чува.
 
Журито, в което бяха носителят на „Оскар“ за фолклор Димитър Манов, хореографът Антоанета Асенова и актьорът Тончо Токмакчиев, гласува с оценки от 1 до 10 само в първи кръг, а в трите кръга решаващи бяха гласовете на зрителите. Стотици зрители и гости на празника подкрепиха своите фаворити с есемес на номер 14 500, за да им помогнат да стигнат до финала.
 
След първи и втори кръг отпаднаха по два отбора, а на финала останаха Берковица, Дупница и Ихтиман. Именно третия кръг, в който танцьорите се надиграваха няколко минути на ръченица от различни региони, наклони везните в полза на Берковица, които се поздравиха с крайния успех. Танцьорите на „Танцувай за здраве“ ще почиват пет дни в гръцкия курорт Порто Елеа, като награда за изключителното си представяне.
 
* * * * * * *
 
Днес в сутрешния блок „Добро утро с БНТ 2“ бе изтеглено и името на един от зрителите, които гласуваха с есемес за своите фаворити. Това е Ваня Иванова Йорданова от Дупница, която също печели петдневна ваканция за двама в Порто Елеа. Любопитното е, че печелившият есемес от нейния телефон е бил изпратен от съпруга й.
 
През цялото време, докато на площада вървеше надиграването, стотиците гости, дошли пред храма, се хващаха на импровизирани хора, ентусиазирани от ритмите на фолклора.
 
Една от атракциите на празника бе огромната порция миш-маш, приготвена от тв кулинаря Ути Бъчваров. Подготовката за ястието, което бе направено в най-големия тиган у нас, започна няколко часа преди старта на финала, не без помощта на водещия - актьора Божидар Попчев. Той лично инспектира продуктите, приготвени от екипа на Ути и установи, че 1000 яйца, 300 връзки пресен лук, 50 кг сирене и магданоз. След около час и половина приготовления, повече от 500 души опитаха от вкусния традиционен миш-маш на кулинарния магьосник.
 
Финалът на последното за този сезон издание на „Надиграй ме“ също бе грандиозен – с Дунавско неделно хоро на площада. Напълно в духа на мисията на предаването – да възроди и продължи тази прекрасна традиция.
 


ИЗБРАНО