Финал на „Лачените обувки на българското кино” - 7 юни

26 май 2015 | 13:11 Дачев
На живо от градинката пред Народния театър
 
Кой е любимият игрален български филм? Въпросът, който вълнува зрителите през целия телевизионен сезон, ще получи своя отговор на финалната Гала вечер, която БНТ1 ще излъчи на живо от Студио 1 на 7-ми юни, неделя, от 20:45 часа
 
Обществената медия ще предава финала на „Лачените обувки на българското кино” и на голям екран пред Народния театър. Така любителите на българското кино ще могат да споделят с приятели страстта си към вечните филмови класики на открито в неделната вечер.
 
Преки включвания на живо ще показват коментарите и реакцията на публиката. Репортер от мястото на събитието ще бъде Анна Ангелова, която ще подреди цветния пъзел от емоции и лични предпочитания на хората. Тя ще разговаря и с кинокритици, които ще бъдат поканени за публичната прожекция пред Народния театър. 
 
* * * * * * *
 
По време на финала на „Лачените обувки на българското кино”, активните зрители онлайн също ще могат да се включат в предаването. Коментарите с хаштаг #бнт в Twitter директно ще бъдат показвани в ефир. В реално време зрителите ще могат да проследят как се движи резултатът от гласуването чрез sms.
 
Гласуването ще продължи и на живо по време на Гала вечерта и ще бъде решаващо за резултата!
 
Българите от страната и чужбина избират своя любим филм, гласувайки за него на официалния сайт www.bnt.bg или изпращайки sms на номер 18500 (по цена 0.60 лв. с ДДС).
 
Със събраните средства БНТ ще финансира късометражен филм, класиран на сесия на националната телевизия. 
 
* * * * * * *
 
По данни на агенция GARB, през 2014 година са отчетени 25.5 милиона телевизионни гледания на българска продукция (игрални, документални, анимационни филми и сериали) по каналите БНТ1, БНТ2 и БНТ Свят. 
 
За сравнение, зрителите на български игрални филми в киносалоните са едва 219 700, според официалните данни на Националния статически институт (методологиите за измерване са различни - бел.ред.)
 
"БНТ е най- големият киносалон за българско кино и в това отношение обществената телевизия е без конкурент като продуцент и разпространител. Това е последователна политика, която дава възможност на българското кино да има реална аудитория и да защити своята национална субсидия" – коментира програмният директор на БНТ1 Севда Шишманова.
 
Колко са зрителите, гледали филмите от формата „Лачените обувки на българското кино“, излъчен през сезон 2014/2015 година, ще стане ясно на 7-ми юни по време на Гала вечерта. Тогава на червения килим водещите Параскева Джукелова и Стефан Щерев ще посрещнат изненадващи гости и любими лица от екрана и ефира, които ще бъдат застъпници на десетте филма. 
 
Специален репертоар за големия финал подготвя симфоничният оркестър на БНР, чиито изпълнения под диригентската палка на Григор Паликаров ще видим за първи път на живо от Студио 1.
 
Ефирът ще бъде наситен с любима филмова музика и незабравимите мелодии от “Козият рог”, „Вчера”, „Осъдени души”, „Адаптация”, „Скъпа, моя, скъпи мой”. Поли Генова, в компанията на “Обичайните заподозрени” и Стефан Вълдобрев, ще представи песента „Оставаме” от филма „Оркестър без име”, а Нети ще изпее хита си „Луната спи” от филма на Ивайло Христов „Емигранти”. Песента от финалните надписи на „Мера според мера” – „Ден денувам” - ще бъде в изпълнение на акапелното трио „Юлангело”. 
 
* * * * * * *
 
10-те игрални филми, които стигнаха до финала и водят оспорвана надпревара за първото място, са:
 
“Козият рог”,
“Лачените обувки на незнайния воин”,
“Всичко е любов”,
“Господин за един ден”,
“Оркестър без име”,
“Крадецът на праскови”,
“Вчера”, 
“Осъдени души”, 
“Време разделно”
“Опасен чар”.
 


ИЗБРАНО