„Близки хора”: Мими Иванова и Развигор Попов при Миглена Ангелова

20 ноември 2013 | 12:02 Дачев
Днес рубриката „Близки хора” на предаването "Искрено и лично" ще ни срещне с Мими Иванова и Развигор Попов - сряда, 16:00 ч., TV7
 
* * * * * * *
 
Във вчерашното издание на следобедното токшоу, темата бе "Земята на българите”. Гости в студиото бяха Ирена Василева, мениджър на комбинирано стопанство /на снимката/, Петя Ставрева (председател на „Обединени земеделци“), Зара Клисурова (председател на Националния клонов съюз на производителите на етерично-маслени култури), Светла Николова (председател на сдружение “Агро Линк”) и Стефан Асенов (консултант по европейско финансиране).
 
„Земята трябва да принадлежи на този който се грижи за нея и я обработва. Въпросът за мораториума е излишен и преувеличен. Досега проблем беше, че чужди граждани закупуват земя” - заяви Ирена Василева.
"Земята е стратегически ресурс за страната ни. Въпросът е в това, да направим така, че българската земя да се обработва от българи. Гражданите ни трябва да печелят от нея." Това смята Петя Ставрева, според която поне 50% от българската продукция трябва да се продава на вътрешния пазар. Добре би било големите вериги магазини да бъдат задължени да продават артикули родно производство - особено ако фермата е в радиус от 30-40 км. от магазина.
"Над 100 са поправките в закона за земеделието. Трябва да се създаде среда, за да се генерират решенията на проблемите. Имаме спешна нужда от чисто нов закон за земята, който може да започне така: „Земеделската земя в България е особен вид капитал, наследство от нашите деди, за нашите потомци” - това призова чрез предаването Нихад Кабил.
 
Консултантът Стефан Асенов наблегна на факта, че България е с най-раздробената земеделска земя в Европа. Според него, за да се оправи земеделието, трябва да се направи стратегия за развитие за сектора за 20-30 години напред и да се приеме закон за комасация. Консултантът отчете като огромна грешка унищожението на ТКЗС-тата.
 
За да излезем на пазара и да представим наше производство, то трябва да работим в посока биопродукти, но страната ни усвоява много малко субсидии за тях. Трябва да се постигне консенсус спрямо агро политиката от страна на управляващите, защото България не може да си позволи да се превърне в разграден двор, заключиха гостите в студиото.


ИЗБРАНО