Премиера на филм за село Козар Белене по TVT

20 октомври 2013 | 17:07 Дачев
Знаци на времето. Село Козар Белене (образователен филм за селски туризъм) – премиера по ТVТ в събота, 26 октомври 2013 г., от 14:00 и от 21:00 ч.
 
Времето е отмило истината за много събития, които биха ни помогнали да проследим живота и съдбите на хората от малкото плевенско село Козар Белене. Но случайните артефакти, намерени и съхранени от местните жители, както и спомените им, загатват за богатата му история и непревдивимите лъкатушения на живота по плодородната земя по средното течение на Осъм. На тях е посветен и новият документален филм на Телевизия Туризъм „Знаци на времето. Село Козар Белене”. 
 
Той е създаден по мотиви от книгата на местния краевед Александър Филипов. Екипът на ТVT попада в селото през един от малкото дни в годината, когато то се изпълва с живот, хора и песни - общинският фестивал на художествената самодейност. А нали историята на всяко населено място е като песен, или като река – както казва един от местните хора – има си начало, извор, свое течение, ритъм – бърз или бавен, които криволичи през времето и понякога оставя знаци за важни събития в живота на хората или държавата. Няколко такива знака могат със сигурност да бъдат открити в Козар Белене, което прави селото интересно.
 
* * * * * * *
 
Без пътека. Пещерата на отшелника (образователен филм за екстремен туризъм) – в неделя, 27 октомври 2013 г., от 14:00 и от 21:00 ч.
 
Земенският пролом на река Струма между Конявска и Земенска планина. Едно от най-красивите и диви места в България. В продължение на 20 километра между град Земен и село Раждавица няма други населени места. За цивилизацията напомня единствено влаковата линия през дефилето. С дни тук може да не видите жива душа.

Това е мястото, където презентаторът на поредицата „Без пътека” Момчил Цветанов – един от най-добрите планински водачи  у нас, и неговият спътник Здравко, ще търсят нови приключения. Ще се катерят, ще се спускат и ще нощуват в „Пещерата на отшелника”... Какви тайни крият още Църните дупки, защо карстовите образувания са така красиви и интересни и заради вкусът на какво България си струва да бъде обичана авинаги – всичко това ще разберете във филма „Пещерата на отшелника” от приключенската поредица за нови и непознати места „Без Бътека”.
 
* * * * * * *
 
В рубриката ПОСОКИ през седмицата:
Шейтан дере
Народът нарекъл това място дяволско, само защото на пръв поглед наистина изглежда страховито. От столетия местните хора от селата Студен кладенец, Рабово и Поточарка предавали от поколение на поколение легенди, че ако някой падне във водите тук, не го откривали никога жив. Може пък и предимно черния цвят на вулканичните скали в добавка на почти неземния пейзаж да са навявали злокобни мисли на предците ни. 
Това е Шейтан дере, каквото е турското му име, или така нареченият Дяволски каньон на река Арда.
 
Крепост „Божетишки урвич”
Един от последните бастиони в защита независимостта на България срещу османското нашествие е крепостта Боженишки Урвич. Тя се намира съвсем близо до село Боженица в Ботевградския Предбалкан. 
Цитаделата била изградена през Ранното Средновековие като отделно звено от Старопланинската укрепителна система, която трябвало да възпира набезите на "варварските" племена на юг от река Дунав. Тя е била предзначена не само да контролира проходи и пътища, но при военна опасност е приютявала околното население. 
 
Поредицата „Посоки” е в рамките на блока „Туризъм инфо”.
 
* * * * * * *
 
ФИЛМ НА МЕСЕЦ ОКТОМВРИ 2013:
Думите на Мальовица (образователен филм за екстремен туризъм) – всяка събота през октомври от 16:00 ч. и от 22:00 ч.
 


ИЗБРАНО