Пътната мрежа в Римската империя по нашите земи - филм на TVT

25 юни 2012 | 09:55 Дачев
По стъпките на легионите (образователен филм за културно-исторически туризъм) – премиера по TVT в събота, 30 юни 2012 от 14:00 и от 20:00 ч.
 
Към най-далечните времена от историята на нашите земи – времената на Римската империя, води новият документален филм на Телевизия Туризъм „По стъпките на легионите”. Кога римският крак е стъпил по пътищата прашни на света не се знае. Но е станало много преди появата на мобилните телефони.

Пътната мрежа била силата на Римската империя.  Римляните вярвали, че „най-дългият път започва с малката крачка“ и покорили света. Но къде са отивали първите стъпки на римлянина? Сам ли е бил или не?... Единствено властта ли го е карала да завладява нови територии, да строи пътища?... Филмът „По стъпките на легионите” проследява един кратък участък от огромната пътна мрежа, обхващаща някога Римската империя. Камерата тръгва от Хисар, наричан от римляните Диоклецианополис, и търсейки следи от пътя на римските легионери, стига до Филипополис, днешен Пловдив.

Зрителят се докосва до една уникална, колкото позната, толкова и загадъчна, култура, оставила своя корен в много аспекти на нашия живот и до днес.
И началото, и краят на този път са места, които са обитавани още от зората на човешката цивилизация.

* * * * * * *

Пътят към храма (образователен филм за религиозен туризъм) – премиера по TVT в неделя, 1 юли 2012 от 14:00 и от 20:00 ч.
 
„Княжевският трамвай заобиколи с ухораздирателни скърцанета по релсите към югозапад. Пред мене пак се откри във всичката си омайност чудна панорама...”
От живописните описания на дядо Вазов за съжаление нищо не е останало...

Eдинствено „ухораздирателните скърцанета” на трамвая са реално ехо от старите времена. Откогато е и историята за Княжевската църква... На нея е посветен и документалният филм „Пътят към Храма” с автор Росица Жекова. Заснет е един от големите празници, когато тук се събират християни и мюсюлмани. Защото в храма си съжителстват православието с алевизма. Тук е гробът на един интересен благодетел... Изобщо, филмът показва, че навсякъде из България има места, които пазят със своята самобитност духовността в сърцата на българите. Това са малки късчета от рая – които поддържат пламъка на миналото жив. Места, които ни напомнят кои сме...

* * * * * * *

ПРЕПОРЪЧАНО:
Български фолклор в „Гласовете на България
 
Нови изпълнения на български народни песни и български хора завърта Телевизия Туризъм в рубриката си за фолклорни видеоклипове „Гласовете на България”. Тя се излъчва в рамките на блока „Туризъм инфо” между филмовата програма на канала.

През лятото в ефира на TVT ще зазвучат емблемтични изпълнения на Младен Койнаров като "Лелилнко, къзъм пиленце" и „Девойко, мари хубава”; „Тръгнала мама” на Калинка Вранчева; „Айда, Калино” на дуо „Севдица” и „Надникнала се девойка” на Георги Драганов.
Видеореализацията на изпълненията е на „Музикален свят”.

В рубриката ще бъдат излъчени още и видео записи на концертни изпълнения на ансамбъл „Филип Кутев” и ансамбъл „Балкан”, произведени от екипите на телевизията.

Неповторими песни от Средногорието и Шопско също ще намерят място в програмата на TVT през лятото.



ИЗБРАНО