”Пирин фолк 2012” отново с Пайнер и TV1

21 май 2012 | 19:51 Дачев
25 нови авторски песни, 12 изпълнители и 4 групи се включват в надпреварата за наградите на най-престижния фестивал на Балканите - „Пирин фолк“ Сандански
 
Почти десет часа кастинг-екипът слуша в студиото на ТВ1 в София новите авторски песни и канидидат-изпълнителите. В журито участвваха проф. Дора Христова (ръководител на „Мистерията на Българските гласове“), Димитър Гетов (композитор и ръководител на Ансамбъла на „ЦДНА“), Йоланта Лазарова (вокален специалист и ръководител на Хора на ансамбъл „Пирин“) и други специалисти в областта на музикалното продуцентство и вокалното майсторство.
Директор на фестивала е Валентин Пензов.
 
След 3-годишно отсъствие, на сцената се връщат изпълнителите на „Пайнер“, които представиха своите песни за фестивала. Публиката ще види отново Николай Слвеев, Янко Неделчев, Христо Косашки, а резерва в конкурса за песен е и популярният  Здравко Мандажиев, който вече е печелил голяма награда от фестивала.
„Поканили сме и изпълнители като Райна, Румяна Попова, Радостина Паньова, но засега техните продуценти се въздържат от участието им в конкурсните програми“, стана ясно по време на кастинга.
 
Публиката ще очаква с най-голям интерес варненската прима Лили Цветкова, фолклорната зевзда Ваня Вълкова, голямата победителка от миналата година Надя Казакова и една от легентите на фестивала - Сашка Васева.
След проведения кастинг, нов шанс за изява получиха младите изпълнители:  Полина Стайкова, Невена Пейкова, Пресила, Цветелина Башкехайова, група Трикси и други.
 
В сайта на фестивала вече могат да се видят пълните творчески биографии на класираните песни и изпълнители, както и демо записи от песните, които ще бъдат представени на „Пирин фолк“ 2012.
 


ИЗБРАНО