Аз, роботът Желязко

22 март 2012 | 06:54 Дачев
“Отечествен фронт” тази събота е посветен на законите на роботиката, българския робот Желязко и мечтите на неговия създател
 
“Моята мечта като малък беше да стана космонавт. Четох много, сложих очила, докато един ден разбрах, че, за да стана космонавт, трябва да стана член на комунистическата партия. Докато се колебаех как да стана комунист, партията изчезна, държавата се срина, всичко си е'а майката и не остана много за какво да се мечтае.” – признава Мартин Карбовски.
“Един от малкото мечтаещи хора днес е нашият герой Светлозар и неговото отроче роботът Желязко. Мечтата се получила – след 20 години и много лишения – точно както в класическата литература. Ето в какво се превръщат мечтите! И още нещо – внимавайте мечтите да не са прекалено големи, защото няма да минат през гаражната врата!”
 
Светлозар Узунов започва да мечтае за робот преди повече от 20 години – след като гледа “Междузвездни войни”. Там има всякакви фантастични същества, но варненецът решава, че може да си направи сам робот - подобен на Три-Пи-О, само че бял. Думата “робот” произлиза от чешката “robota” и означава работа, ангария, изморителен “робски” труд. Идеята е, че тези машини ще отменят човека в непосилната работа. Но в случая на Светлозар става точно обратното – машината е подложила човека на робски труд, за да я създаде. Отнела му е дори жената, която не виждала в Светлозар гениален изобретател, а изперкал железар. Светлозар е българският Люк Скайуокър, който в преследването на мечтата си е изоставен от своята принцеса Лия, губи много от приятелите си като Хан Соло и съвсем сам в един гараж ден и нощ се труди върху своята мечта – роботът Желязко, който не се подчинява на Законите на роботиката, но пък се задвижва от моторчета за чистачки и говори на лек североизточен диалект. 
 
“Трябва да признаем, че среднистът Светлозар Узунов от Варна е направил повече, отколкото цялата Българска Академия на науките за последните 20 години. Без сгради, без допълнителни доходи, бонуси, без научни лаборатории, изследователски институти и бюджети – ние имаме робот! Е, вярно – скърца, трака, куца, едвам ходи, леко фъфли, но представете си ако роботът Желязко беше правен с бюджет! Без пари изглежда горе-долу, а ако имаше и пари?!? Леле майко! Ако парите бяха в правилните хора, това щеше да е истински прогрес!” – коментира Карбовски. 
 
“А това е и смисълът на живота – не мечтайте за пари, за да си купите нещо! Създайте нещо! После дори може да го продадете и пак да имате пари. Това е втори закон на човечеството: Създавай! Защото има и първи закон на човечеството – малко обиден: За да създава един човек, той първо трябва да престане да бъде животно. Разберете това!”
 
”Отечествен фронт”, събота, 24 март 2012 г., 18:00 по Нова телевизия


ИЗБРАНО