Студени следи

Авторското предаване за недостатъците в правораздаването, водещ - Надя Обретенова.

Забравени досиета - забавени съдебни дела, нерешени случаи, неразкрити или забравени престъпления.
Съдебната система е една от най-критикуваните в годишните доклади на Европейската комисия - работи бавно, ефектът е отказ от правосъдие. Хора с години чакат възмездие, а други лежат в затворите без присъди, след което съдят държавата и получават обезщетения. Дори престъпници са финансово компенсирани, защото прокуратурата и съдът са действали мудно.

За тройното убийство в столичния квартал „Гео Милев” през 1998 г. все още няма осъден, делото за отвлеченото във Видин през 2002 г. момиче все още не е влязло в съда - това са част от студените досиета, които екипът на предаването отваря.

Освен документална част, в предаването има и разговори с хората, от които зависи решаването на конкретния случай. Интервютата в студио търсят отговор на въпроса – защо случаят е попаднал в категорията „студени следи”. Освен общественото мнение, предаването провокира и тях - тези, от които зависи бързото решаване на всеки случай. За екипа няма малко и голямо дело и всеки нерешен случай е важен!

В предаването работят репортерите Росен Цветков, Десислава Маркова, Екатерина Анева, Цвета Младенова. Режисьор на проекта е Елвира Илиева, анимацията и специалните ефекти са поверени на Петко Якимов. Художникът Пламен Желязков ще дорисува историите, по които няма документални кадри. Възстановките снимат едни от най-добрите оператори на БНТ.

От 20 май до 22 юли 2012 г. по БНТ1.
От 23 септември 2012 г. до 30 юни 2013 г. - сезон II. (от 20 юли 2013 г. - повторения)

От 20 август 2012 г. по БНТ Свят (повторения).

ИЗБРАНО