Христина Христова: децата в съдебната зала се травмират

11 януари 2013 | 12:47 Дачев
Предаването на БНТ „Студени следи” разказва за травмите на децата по време на съдебен процес  
 
Децата в съдебната зала, независимо дали са свидетели или жертви, често биват поставяни в една ужасяваща матрица - да се връщат към своите кошмари отново и отново. Пред различни хора да разказват за преживения ужас. Да не забравят какво им е причинил някой - защото делото продължава и подробностите са важни...
 
Оказва се, че това, което се случва с детската психика по време на един процес, е проблем, за който мнозина не подозират, че съществува. 
 
Докато възрастните правят опити да разкрият, съберат доказателства и осъдят насилника, детето се превръща в жертва. Налага се то да разказва - отново и отново... Нещо повече: нерядко дори самите родители причиняват, съзнателно или не, болка на детето си, когато го изправят в съдебната зала - и то да се бори за "тяхната кауза" в бракоразводното им дело.

* * * * * * *
 
Tази неделя от 18:00 ч. в поредния епизод на "Студени следи" по БНТ1 журналистът Христина Христова-Любомирова ще разкаже за това, какво преживява едно дете в различните съдебни битки, какво минава през душата му,  участвайки в бракоразводното дело на родителите. 
Предаването ще запознае зрителите и с историята на едно момиче, което въпреки че вече е пораснало, никога няма да забрави ужаса на припомнянето на престъпление, след което нищо не е същото. 
 
Предаването за разследваща журналистика „Студени следи” е на 13 януари от 18:00 ч. с водещ Надя Обретенова.
 


ИЗБРАНО