Памет българска

Седмично предаване с историческа тематика. Водещ - Божидар Димитров, директор на Националния исторически музей.

Единствената база за национално самочувствие е историята ни – богата, трагична и... неизвестна. За правилното разбиране на много от днешните ни проблеми е необходима ясна и точна представа за ония исторически и съвременни, обществени и геополитически фактори, които по един или друг начин са определяли и все още определят съдбата ни. Едва когато разберем и изучим историята си, ние ще разберем настоящето и ще си съставим визия за бъдещето.

Припомнянето на исторически истини, събития и факти, тяхното критично преразглеждане не означава призоваване на призраци от миналото, а търсене на пътища към бъдещето. Авторите се стремят да допринесат за осветляване на неизвестните, забравени или старателно скривани факти от нашата история, да се преборят със стереотипите.

Всеки брой е посветен на определена историческа тема. Събеседник в студиото е гост, компетентен по темата. Пряка телефонна връзка със зрителите позволява те да участват и да задават своите въпроси на госта и на водещия. Така намират частично своя отговор и големите въпроси: Опитваме ли се да разбираме историята си? Не рискуваме ли да продължим прочита на настоящето си без да сме наясно с миналото?

Контакт - (02) 8142590, 8142445, e-mail: pamet_bg@abv.bg

От 2002 г. по Канал 1 (БНТ1).
От 24 септември до 17 декември 2011 г. и от 7 януари до 2 юни 2012 г. - сезон X.
От 22 септември 2012 г. до 2 март 2013 г. - XI сезон.

ИЗБРАНО