”Историята... с Божидар Димитров” тръгна по TV+

4 март 2013 | 17:00 Дачев
Ново авторско предаване на Божидар Димитров, озаглавено "Историята... с Божидар Димитров", тръгна от тази събота по сателитния канал TV+.

Историкът и директор на Националния исторически музей е подписал договор с телевизията.  Водещият и на друго историческо предаване - "Памет българска" по БНТ (събота, 16:30 - 17:00 ч.) - е обяснил пред медиите, че това предаване е твърде кратко и в него липсват две основни неща. 
 
„Краткото време от 30 минути не позволява да поканя гост, и да вляза в дискусия, ако има мнение, различно от моето. В настоящото предаване хората чуват само моето мнение”, посочи Божидар Димитров. 
„В него липсва живата връзка със зрителя, тъй като моята публика се състои от историци-любители, но които са доста напред с историята. Те също имат компетентно мнение по въпроса, но то досега не можеше да се чуе”.
 
* * * * * * *
 
Новото предаване ще бъде един час (събота, 11:00 - 12:00 ч.) и в него ще има гости-историци. 
„Понякога гостите ще имат еднакво мнение с моето, по определен дискусионен въпрос, тъй като в предаването ще се разглеждат само исторически дискусионни въпроси. Друг път - мнението им ще се различава от моето и тогава ще има много ожесточена дискусия, в която ще могат да се включват и зрители”, обясни Божидар Димитров.
 
Ако някой очаква да се случи бой в телевизионното студио, такова нещо няма да има, тъй като историческата гилдия е една от най-културните, образованите и възпитаните гилдии в България подчерта той.
 
„Първото предаване е посветено на спорните въпроси около Руско-турската война и Освобождението на България. Гост на първото предаване бе академик Георги Марков”, каза Божидар Димитров. 
Второто предаване (на 9 март) ще бъде посветено на Балканската война, а гост ще бъде Красимир Узунов, който току-що е издал една разкошна книга – „Забравената война”, която ще бъде представена в предаването.

* * * * * * *

По тоз иначин, зрителите имат въззможността да се настроят на историческа тематика в събота:
- от 11:00 ч. по TV+, и
- от 16:30 ч. по БНТ1.





ИЗБРАНО