”Столипиново” на бунт срещу Божидар Димитров

10 януари 2013 | 15:36 Дачев
Роми, живеещи в пловдивския квартал „Столипиново“, искат оставката на директора на Националния исторически музей и водещ на тв предаване Божидар Димитров - заради дискриминационно изказване, направено по БНТ, съобщи Радио Пловдив

На специална пресконференция бившият общински съветник от ДПС Яшар Асан, , който е жител на „Столипиново", докторът по философия Асен Колев и общественикът Николай Иванов настояха историкът да се извини за думите си в национален ефир, че ”чужденците, които си купуват българско гражданство, имат повече принос за развитието на България, отколкото живеещите в „Столипиново” и „Факултето”.

Според тях точно тези хора, за които той говори, са строителите на България, защото преди години са служили в „Строителни войски”, а в двата квартала има достойни хора и днес.

По думите на Асен Колев, който също е от ромски произход, създаването на инициативен комитет е само първата стъпка срещу подобни изказвания на езика на омразата и насаждането на етническа дискриминация. До дни ще бъде сезирана Комисията по дискриминация, СЕМ, Министерския съвет, българските и европейските правозащитни организации.

Тримата настояха Божидар Димитров да се извини за изказването си, а правителството в лицето на премиера Бойко Борисов да го отсрани от длъжност.



ИЗБРАНО